Landing in de baai van Al Hoceima in september 1925(video)

Op 8 september 1925 begonnen ruim 70 Spaanse en Franse oorlogschepen en ruim 100 gevechtsvliegtuigen Al Hoceima te bombarderen om de weg vrij te maken voor de landing van duizenden Spaanse troepen.

De landing maakte deel uit van een grotere offensief door Spanje, Frankrijk en haar protectoraat Marokko om een einde te maken aan Arif republiek. Het Riffijnse leger van zo’n 70.000 soldaten moest het opnemen tegen minstens 600.000 vijandelijke soldaten (400.000 hiervan waren Marokkanen).

De Riffijnse generaals wisten van de plannen van de amfibische aanval dankzij een netwerk van spionnen van de Riffijnse inlichtingendiensten. Maar de precieze plek van de landing was niet bekend. Het leger had haar reserves gestuurd naar de verschillende fronten om de opmars van de gigantische aantallen vijandelijke troepen tegen te houden. Er waren niet genoeg soldaten om de hele baai te verdedigen en daarom focuste de legerleiding zich op het verdedigen van de vallei tegenover het eiland Noukour.

De Spanjaarden landden echter in Sabadilla waar nauwelijks Riffijnse troepen waren gestationeerd. Het doel van de bezetter was om de Riffijnse hoofdstad Ajdir in te nemen.

Een groep Riffijnse strijders, gekozen door de Riffijnse president zelf na een emotionele toespraak, poogde een tegenoffensief en de strijders toonden ongekende moed ondanks de grote verliezen die ze leden. Maar de enorme aantallen soldaten, gesteund door tientallen oorlogsschepen en vliegtuigen, waren niet meer tegen te houden.

 

Een passage uit het boek ABDELKRIM EL KHATTABI EN DE RIFFIJNSE REPUBLIEK