Doodstraf voor verkrachter en moordenaar Hanan Iraqi

Begin deze week heeft de rechtbank van eerste aanleg in Rabat de hoofdverdachte in de zaak Hanan Iraqi veroordeeld tot de doodstraf.

De 48-jarige Abdelouahid is schuldig bevonden aan het martelen en dood verkrachten van de 34-jarige Hanan. De vriend van de hoofdverdachte, die de marteling en verkrachting filmde, kreeg 20 jaar gevangenis. Acht andere betrokkenen kregen vijf jaar gevangenisstraf.

De 34-jarige Hanan Iraqi werd in juni vorig jaar verkracht tot de dood. Haar marteling en verkrachting werd gefilmd door de vriend van de hoofdverdachte. De video kwam uiteindelijk terecht op social media en werd massaal gedeeld.

In de video is te zien hoe de vrouw naakt op een bed ligt, met verschillende verwondingen op haar lichaam, terwijl de moordenaar haar met een grote glazen fles verkracht. De vrouw smeekt hem te stoppen en roept hem bij naam: ”Khouya Abdelouahid 3afak!”. Nadat ze de hoop opgaf dat hij zou stoppen smeekte zij de filmer van de video om haar te helpen. De laatste antwoordde dat hij zijn best deed maar dat de verkrachter niet wilde luisteren.

In Marokko wordt de doodstraf opgelegd maar wordt sinds 1993 niet meer voltrokken. De veroordeelden maken kans op strafvermindering door koninklijke gratie die gegeven wordt tijdens religieuze en nationale feesten. Om zijn regeringsjubileum te vieren heeft Mohamed VI  vorig jaar gratie verleend aan ruim 4.700 gevangenen. De doodstraf van 31 gevangenen werd omgezet naar levenslang en 176 gevangenen die levenslang hadden kregen een straf van bepaalde duur.