Erdogan: Haftar wil de Libische Imazighen uitroeien

In zijn toespraak in het Turkse parlement zei president Erdogan:” In Libië hebben wij Arabsiche broeders die tegen Khalifa Haftar zijn, die hij wil elimineren. Het doelwit van Haftar in dat land zijn onze broeders de Imazighen, Toeareg en de kleinkinderen van Khair ad-Din Barbarossa en Turgut Reis.”

Erdogan zei ook dat er meer dan een miljoen nakomelingen van Turken in Libië zijn, die Haftar ook wil elimineren, aldus het persbureau van de Turkse staat Anadolu Agency in een artikel getiteld ”Erdogan: Haftar is uit op etnische zuivering in Libië”.

“Eeuwenlang was Libië een belangrijk onderdeel van het Ottomaanse rijk … Er zijn historische, humane en sociale banden die ons binden met Libië en de Libiërs. Daarom kunnen we niet stil blijven staan ​​tegenover wat er daar gebeurt.” voegde de Turkse president aan toe.

Het persbureau sloot af met de volgende citaat van Erdogan: ”Niemand kan van ons verwachten dat we de andere kantop kijken nu onze Libische broeders ons om hulp hebben gevraagd… Steun aan de kleinkinderen van onze voorouders in Noord Afrika is onze topprioriteit. De Koroglu (”Libische Turken”) zijn voor ons gelijk aan de Turkmenen in Syrië en Irak en de Turken in de Balkan en de Kaukasus. Wij zijn bewust van onze historische verantwoordelijkheid ten opzichte van onze Arabische, Amazigh en Toeareg broeders in Libië. Zij stonden ons bij in onze donkerste dagen in de geschiedenis, en we moeten aan hun zijde staan in deze moeilijke dagen.”