Groep Riffijnen verbrandt foto’s Mohamed VI bij herdenking opstand 1984

Bij een protest, ter herdenking van de slachtoffers van de opstand van 1984, heeft een groep Riffijnse activisten foto’s van de Allawiet Mohamed VI en de vlag van de Franse residentgeneraal Hubert Lyautey in brand gestoken.

De groep Riffijnen kwam bijeen in het Franse dorp Betz, waar ”koning der armen” Mohamed VI een kasteel bezit, om de opstand van 1984 te herdenken. In januari 1984 hebben Marokkaanse soldaten, die de Hubert Lyautey vlag droegen, honderden Riffijnse burgers -waaronder jonge kinderen- neergeschoten of gemarteld en levend begraven in massagraven.

In een tv-toespraak maakte de Allawiet Hassan II de Riffijnen uit voor Awbach (tuig), herinnerde hen aan de massamoord van 1959, die hij persoonlijk leidde, en dreigde hen met een nieuwe massamoord.

In Arif is het herdenken van de slachtoffers van 1984 verboden. Afgelopen zondag hebben Marokkaanse repressietroepen activisten -die de slachtoffers van 1984 wilden herdenken- verjaagd in de straten van de stad Nador.

Het Marokkaanse regime heeft haar media ingeschakeld om de actievoerders aan te vallen. De spreekbuizen van Rabat reppen met geen woord over de herdenking van de slachtoffers van 1984 en proberen de actie te linken aan de huidige Riffijnse volksbeweging. De media van Rabat berichten ook dat de actievoerders ”banden hebben met drugsbarons”, een kant-en-klare beschuldiging voor elke Riffijn die kritiek heeft op het beleid van Rabat.

 Lees meer over de opstand van 1984 en de misdaden van de Allawiet Hassan II: De opstand van 1984