‘Koninklijk Instituut voor Amazigh Cultuur’ verdwijnt!

Het Onderwijs-, Cultuur- en Communicatiecomité van de Marokkaanse Tweede Kamer heeft gisteren gestemd over een wetsvoorstel nr. 04.16 betreffende de ‘Nationale Raad voor Marokkaanse Talen en Cultuur’.

De stemming maakte een einde aan het bestaan van het Koninklijk Instituut voor Amazigh cultuur (opgericht in 2001) en het ‘Instituut voor Onderzoek en Studies voor de Arabisering’ (opgericht in 1960).

De stemming hierover werd drie keer uitgesteld omdat de regering een verzoek indiende om het ‘Instituut voor de Arabisering’ te behouden.

De Nationale Raad voor Marokkaanse Talen en Cultuur bestaat uit het ‘Instituut voor Onderzoek en Studies voor de Arabisering’, het ‘Koninklijk Instituut voor Amazigh cultuur’, de ‘Speciale orgaan voor Hassania (dialect van de Westelijke Sahara)’, de ‘Speciale Orgaan voor Culturele Ontwikkeling’ en de ‘Speciale Orgaan voor voor de Ontwikkeling van het Gebruik van Buitenlandse Talen en vertaling’.

Amazigh activisten hebben gewaarschuwd dat dit een nieuwe aanval is op de taal en identiteit van de Imazighen en dat de nieuwe ‘Nationale Raad’ de Arabisering zal dienen en de Amazigh taal en cultuur zal beperken tot folklore om toeristen aan te trekken.