Marokko: cementverkoop daalt door crisis in vastgoedsector

De de crisis die de vastgoedsector in Marokko doormaakt, blijft een negatief effect hebben op de activiteit van de meeste eenheden die actief zijn in de cementindustrie. Cijfers van het ministerie van Economie, Financiën en Administratiehervorming hebben de achteruitgang van deze sector in de afgelopen tien jaar bevestigd.

Uit officiële gegevens van het regime blijkt dat het volume van cementverkopen in het jaar 2019 met meer dan 16% is gedaald ten opzichte van de niveaus die in 2010 en 2011 werden genoteerd.

De crisis in de vastgoedsector is sinds het jaar 2014 verergerd; de bovengenoemde sector is in een cyclus van echte stagnatie terechtgekomen, als gevolg van de daling van de verkoop van appartementen met meer dan 4 procent, huizen met 5,4 procent en met ongeveer 11 procent betreft villa’s, meldt het regimegezinde Hespress.

Deze recessie heeft ook de vraag van grote vastgoedbedrijven naar bouwgrond doen dalen. Volgens de laatste gegevens van het regime daalde het met meer dan 20 procent in het tweede kwartaal van 2019.