Marokko dreigt Turkije met sluiting BIM-supermarkten

De Marokkaanse minister van Handel en Industrie, Hafid Elalamy, heeft de Turkse supermarktketen Birlesik Magazalar (BIM) gevraagd het aandeel lokale goederen te verhogen tot de helft om een sluiting te voorkomen.

De uitspraak van de Marokkaanse minister komt te midden van moeizame onderhandelingen tussen Ankara en Rabat over de Vrijhandelsovereenkomst. Marokko klaagt dat deze overeenkomst ongebalanceerd is en beschouwt het verantwoordelijk voor de 2 miljard dollar handelstekort met Turkije, aldus NASDAQ.

Haluk Dortluoglu, financieel directeur van het bedrijf BIM, vertelde Reuters dat 85% van de producten die BIM verkoopt in Marokko lokale producten zijn.

De dreiging van de Marokkaanse minister komt enkele dagen nadat een regimegezinde nieuwssite berichtte dat het koninkrijk van Mohamed VI haar ambassadeur in Ankara terugriep. De uitspraak komt ook in een tijd waarin de spanning tussen Turkije en Saoedi-Arabië, bondgenoot en donateur van Mohamed VI, hoog oploopt vanwege het conflict in Libië.

De minister Hafid Elalamy gaf als reden dat lokale winkeliers niet kunnen concurreren met de supermarkten van BIM. Opvallend is dat de minister met geen woord rept over het Franse Carrefour of het supermarktketen Marjane dat eigendom is van Mohamed VI. Vooral Marjane krijgt veel kritiek van activisten en lokale winkeliers die het beschuldigen van oneerlijke concurrentie. Zo werd in de stad Al Hoceima grond geschonken voor de bouw van een Marjane-supermarkt voor een symbolische prijs.