Rabat verbaasd over uitsluiting “Libië-conferentie”

Het Marokkaanse regime zegt verbaasd te zijn dat het koninkrijk van Mohamed VI uitgesloten is van de Berlijnse conferentie over de Libische kwestie, melden verschillende internationale media waaronder Alquds, Aljazeera en Alarabiya.

In een verklaring van het ministerie van buitenlandse Zaken staat ”het koninkrijk Marokko heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld bij internationale inspanningen om de Libische crisis op te lossen”.
De verklaring voegde eraan toe dat “het Koninkrijk Marokko de criteria of motieven niet begrijpt die de keuze van de landen die aan deze vergadering deelnemen dicteren.”

Berlijn organiseert vandaag een conferentie over Libië, waaraan de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Duitsland, Turkije, Italië, Egypte, de Emiraten, Algerije en Congo zullen deelnemen.
De conferentie zal ook worden bijgewoond door de president van de presidentiële raad van de internationaal erkende Libische “Al-Wefaq” regering, Faiz al-Sarraj, en de pan-Arabist Khalifa Haftar.

Vier internationale en regionale organisaties doen ook mee: de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en de Arabische Liga.

Qatar, Marokko en Griekenland zijn niet uitgenodigd voor de conferentie ondanks hun interesse in het Libische dossier. Tunesië werd uitgenodigd maar heeft aangekondigd niet deel te nemen aan de conferentie omdat de uitnodiging te laat kwam.