Regering Melilla viert Amazigh Nieuwjaar (video)

Elena Fernández Treviño, minister van Cultuur en Onderwijs van de autonome regering van Melilla, heeft heeft de geplande activiteiten aangekondigd voor de viering van Yennayer 2970.

De activiteiten zullen op maandag beginnen, de eerste dag van het Amazigh Nieuwjaar 2970. Op deze dag zal er een conferentie plaats vinden waar twee Riffijnse auteurs uit Al Hoceima mee zullen doen. Het gaat om schrijfster Zoubida Boughaba, die Riffijnse volksverhalen verzamelt en onderzoekt en Mohamed El Morabet, die het zal hebben over zijn boek ”een verlaten kavel”, een roman over het leven van de schrijver in zijn geboortestad. De twee schrijvers zullen spreken over hun leven en jeugd in Al Hoceima en de Riffijnse cultuur.

Op dinsdag begint de tentoonstelling van Amazigh sieraden in het etnografisch museum van Las Peñuelas. Bezoekers kunnen uitleg en informatie krijgen over elk van de stukken. De tentoonstelling vindt plaats tot zondag 19 januari.

De activiteiten zullen zaterdag afgesloten worden met een muzikaal optreden van de groep Rifland uit Nador. Het concert van ongeveer anderhalf uur zal plaats vinden op de Plaza de las Culturas. Daarnaast zal er ook een kleine Riffijnse gastronomiebeurs en een workshop henna-tatoeage zijn.

De Riffijnse autonome stad Melilla, onder Spaans bestuur, viert jaarlijks de Amazigh Nieuwjaar. In de rest van Arif, dat onder het bestuur der Allawieten ligt, wordt het Amazigh Nieuwjaar nog steeds niet erkent. De Marokkaanse staat is uit op het vernietigen van de Amazigh identiteit van het land. In Algerije werd het Amazigh Nieuwjaar vorig jaar voor het eerst officieel gevierd nadat het erkend werd als een officiële feestdag. De ‘Hoge Raad van Imazighen’, de rechtmatige vertegenwoordiger van de Libische Imazighen,  heeft vorig jaar ook 13 januari een officiële feestdag aangekondigd in alle Amazightalige steden en regio’s.