Abdellah n Touhami, een van de helden van ‘Assegwas Iqebban’

Abdellah n Touhami uit Ait Hdifa, provincie Al Hoceima, was een van de helden van de Riffijnse opstand in 1958/1959.

Abdellah n Touhami was een van de weinige Riffijnen die over een geweer beschikte toen het Marokkaanse leger Arif binnenviel. Een groep van meer dan 40 Marokkaanse soldaten zochten naar Abdellah n Touhami omdat hij een van de leiders van de Riffijnse opstand was. Een lokale verrader, genaamd Ben Dabba, leidde de Marokkanen naar de plek waar Abdellah was.

De Riffijn was een scherpschutter die zelden zijn doel miste. Hij stond op de top van een heuvel en moest het in zijn eentje opnemen tegen tientallen Marokkaanse soldaten. Abdellah n Touhami begon zijn vijanden een voor een uit te schakelen. Inwoners van Ait Hdifa vertellen dat hij ruim 30 soldaten heeft neergeschoten, waarna de rest vluchtte.

De Marokkaanse commandant was woedend op de verklikker Ben Dabba, omdat de laatste hen vertelde dat de 40 soldaten genoeg waren om Abdellah n Touhami op te pakken en dat ze geen versterkingen nodig hadden.

‘Abdellah n Touhami wist uit de handen van het Marokkaanse leger te blijven en vergezelde de leider Muh Nerhaj Sellam Amezian naar Melilla. Abdellah en Muh Nerhaj Sellam Amezian liepen ’s nachts en overdag verschuilden ze zich voor het Marokkaanse leger tot ze Melilla bereikten. Op de boot richting het Spaanse vasteland heeft Abdellah n Touhami de leider Muh Nerhaj Sellam Amezian gered van een Marokkaanse spion die hem wilde liquideren’, volgens de overleveringen van de inwoners van Ait Hdifa.

De Riffijn bleef in Spanje, hij kreeg later gratie van de Allawiet Hassan II, evenals een busvergunning.

Lees ook: Mohamed Elyazid, de Riffijn die het vliegtuig van Hassan II neerschoot

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.