Abdesram El Bouayachi, de eerste minister van Defensie van Arif

Abdesram n Rhaj Mohend El Bouayachi, de minister van Defensie van Arif republiek.

Abdesram bleef minister van Defensie tot de terugtrekking van het Riffijnse leger uit Tafersit. Hij werd hierna ontslagen door de Riffijnse president Moulay Mohend en vervangen door Ahmed Boudra Akhatchoum.

De Riffijnse president stelde een onderzoek in en wilde Abdesram straffen voor de terugtrekking. Na tussenkomst van andere ministers en notabelen werd van de straf afgezien om het binnenlandse front niet te verzwakken.

Na de zware nederlagen die Spanje incasseerde in Anoual en Aroui werden versterkingen verstuurd naar Melilla. Vanuit deze enclave sloegen de Spanjaarden terug en trokken westwaarts om de hoofdstad Ajdir te bezetten.

In september 1922 werden de Spanjaarden omsingeld in Tafersit. Het Spaanse leger kreeg geen voedsel, water en munitie meer en de omsingelde Spanjaarden vreesden voor een tweede Anoual.

De Spanjaarden probeerden de omsingeling te doorbreken door meerdere aanvallen uit te voeren, die allemaal mislukten. Hierna vroeg Spanje onderhandelingen aan om het leven van haar soldaten te redden. Bij de onderhandelingen met de Riffijnse regering werd Spanje gedwongen tot veel concessies.

Ondertussen was Spanje bezig met het voorbereiden van de eerste chemische aanval op de Riffijnen. Een grootschalige aanval uitgevoerd door de luchtmacht en artillerie.

In het begin dachten de Riffijnse soldaten dat het Spaanse conventionele bommen waren die niet tot ontploffing kwamen. De soldaten begonnen echter al gauw last te hebben van ademhalingsproblemen, blind te raken, enorme pijn te krijgen en velen raakten misvormd.

Abdesram n Rhaj Mhend El Bouayachi begon berichten te krijgen van een vreemd wapen dat het leven van zijn soldaten oogst. Om het leven van zijn soldaten te sparen en te voorkomen dat de Riffijnse front instort gaf hij het bevel om de stellingen te verlaten en terug te trekken.
Met dit besluit heeft hij het leven van een deel van de soldaten voorlopig bespaard. Wat Abdesram echter niet wist is dat enkele uren daarvoor Spanje en Arif een akkoord hadden bereikt waarin Spanje bereid was zich terug te trekken uit Arif. Als de Riffijnen de belegering konden volhouden voor een paar uur dan was de oorlog beëindigd en het leven van veel meer soldaten en burgers bespaard.

Na de terugtrekking van de Riffijnen konden de Spaanse soldaten weer bevoorraad worden. Na aanmoediging van andere koloniale machten besloot Spanje terug te komen op haar akkoord met de vertegenwoordigers van de Riffijnse regering en de oorlog voort te zetten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.