De vijf martelaren van 20 februari 2011 in Al Hoceima (video)

Op 20 februari 2011 braken er demonstraties uit in heel Marokko. Een van de grootste demonstraties vond plaats in de Riffijnse stad Al Hoceima, tienduizenden mensen uit verschillende dorpen en stadjes hebben tot ruim 30 km te voet afgelegd en zich verzameld in het centrum van deze stad.

Om te voorkomen dat de betogers het plein bezetten zoals in andere landen gaande was, werden onbekende gemaskerde figuren ingezet die begonnen met het aanrichten van vernielingen.
Dat gaf de Marokkaanse repressietroepen legitimiteit om met geweld in te grijpen tegen de uitgeputte betogers. Veel Riffijnen werden opgepakt en gemarteld.

Op deze dag werden vijf Riffijnse jongeren doodgemarteld door de Marokkaanse repressietroepen. Om hun misdaad te verdoezelen werden de lichamen van de slachtoffers verbrand en gegooid in een afgebrande bank filiaal. De autoriteiten kwamen met het verhaal dat ”de vijf jongeren de bank wilden roven terwijl het gebouw in brand was en daardoor om het leven zijn gekomen”.

De families hebben een rechtszaak aangespannen, er zijn ooggetuigen die de slachtoffers hadden gezien nadat de brand in de bank was geblust. Maar de bank ”Banque Populaire” weigert beelden van de beveiligingscamera’s vrij te geven. Familieleden en activisten zeggen dat het regime er alles aan heeft gedaan om de misdaad in de doofpot te stoppen.

Het verhaal van het regime wankelt echter aan alle kanten:
-De nacht van 20/02/2011 gaven de politie toe aan minstens twee familieleden (vader van Imad en de vrouw van Jamal Salmi) dat de slachtoffers zich in het politiebureau bevonden.
-Getuigen die openlijk hebben gezegd dat ze de slachtoffers hebben gezien nadat de brand in het bankfiliaal was geblust.
–Getuigen die hebben toegegeven dat de vijf met hen vast zaten.
– Een ex-parlementslid die zegt dat hij bewijzen heeft dat het regime de vijf Riffijnen vermoord heeft.
– Het Marokkaanse regime weigert beelden van de bewakingscamera van de bank aan de familieleden te laten zien. Officier van Justitie vroeg 2 miljard aan de zus van Imad in ruil voor de beelden.
-Het lichaam van een van de slachtoffers werd niet goed verbrand, waardoor het bleef bloeden tot het begraven werd.
– Het regime dwong de families om de vijf martelaren zo snel mogelijk te begraven. Hiermee deed het regime het bewijsmateriaal verdwijnen.
– De vijf zijn nooit in aanraking gekomen met de politie.

Wie zijn deze 5 martelaren?
1) Jamal Salmi,
Op 20 februari 2011 ging Jamal Salmi samen met zijn familie het huis uit om een café te zoeken waar ze de wedstrijd van Barcelona konden zien.
Hij kwam niet meer thuis. Zijn jongere broer ging hem zoeken, hij werd opgepakt. Zijn vrouw, Jamal was recent getrouwd, besloot hem zelf te gaan zoeken. In het politiebureau vertelden ze haar dat ze de jongere broer gaan vrijlaten omdat ze instructies hadden gekregen om alle minderjarigen vrij te laten. Zij vertelden haar ook dat ze haar man echter niet kunnen vrij laten omdat hij 25 jaar is. Ouder zou hij niet worden, hij werd diezelfde dag gedood en verbrand.

2) Imad Oulkadi, de oudste van zijn broers en de kostwinner thuis.
Imad stond altijd vroeg op en ging naar de haven om vers vis te kopen, die hij vervolgens door verkocht op de markt.
Imad kocht geen nieuwe kleren voor zichzelf, maar betaalde liever de elektriciteitsrekening of kocht hij een zak bloem voor zijn familie, waarvan de vader werkloos is zoals velen in Arif dat sinds 1958 een militaire zone is door een koninklijk decreet.
Imad werd in de avond van 20 februari 2011 op straat gezien nadat de brand in het bankgebouw was geblust….

3) Jawad Benkaddour Zijn broer zegt dat het lichaam die zij hebben begraven niet van Jawad is.

4) Samir Elbouazzaoui, hij was altijd te vinden in het internetcafé in hun wijk. Op 20 februari 2011 ging hij het huis uit richting het internetcafé, maar kwam nooit meer thuis. Hij is op 17-jarige leeftijd vermoord.

5) Nabil Jaefar, stond aan het begin van zijn leven. Nabil stond te wachten op een visum om naar België te vertrekken, hij is vermoord op 19-jarige leeftijd.

Acht jaar na deze gruwelijke misdaad weten de families nog steeds niet hoe hun dierbaren vermoord werden. Hun moordenaars lopen nog steeds vrij rond! Evenals de moordenaars van andere Riffijnen: Mohsin Fikri, Imad El Attabi, Abdelhafid Ahaddad, Karim Lachkar en vele andere.

Op 20 februari 2012 werden de slachtoffers herdacht, hieronder een emotionele toespraak van de vader van het slachtoffer Imad Oulkadi met Nederlandse ondertiteling:

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.