Gelekte documenten van Arabische Emiraten over Mohamed 6, Salma en Makhzen

 

In een reeks van artikelen die de Libanese krant Al Akhbar publiceert, gebaseerd op gelekte documenten van de ambassades van de Verenigde Arabische Emiraten, werd afgelopen dinsdag een artikel gepubliceerd over Marokko, Mohamed 6 en Salma.

Het artikel is gebaseerd op verschillende brieven van de ambassade van de verenigde Arabische Emiraten in Rabat en focust vooral op zaken die verband hebben met Qatar in het kader van de ruzie die het laatste heeft met de rest van de Golfstaten.

De ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten houdt de activiteiten van Qatar in Marokko nauwlettend in de gaten. Volgens de brieven van de ambassade van de Emiraten houdt Qatar zich vooral met twee zaken bezig;

1- De banden met de islamistische anti-Imazighen partij PJD versterken. Het versterken van de positie van deze partij (dat onderdeel uitmaakt van de internationale ‘Moslimbroederschap’) onder de bevolking om de politieke macht van de partij te vergroten.

In dit kader worden liefdadigheidsinstellingen gelieerd aan de racistische partij gesteund, met nadruk op activiteiten op het platteland waar de partij tot nu toe weinig aanhang had. De ambassadeur Suhail Al-Ketbi schrijft ook dat Qatar de ”bevriende media” in Marokko gebruikt om haar politieke agenda te promoten. Qatar zou volgens de ambassadeur ook tv kanalen hebben gesticht in Noord Afrika voor diezelfde reden.

2- Het infiltreren van de familie van Mohamed 6 door middel van conferenties, vergaderingen en bezoeken om ”de beslissingen van de leiders te beïnvloeden”. Twee documenten gaan over de relatie van Qatar met Mohamed 6 en zijn gezin. Een draagt de titel “rapport over het bezoek van de Marokkaanse koning aan Qatar” op 15 november 2017 en de andere draagt de titel ‘rapport over de rol van prinses Salma bij het bezoek van de Marokkaanse koning aan Qatar’ op 21 november 2017.

De ambassadeur van de Emiraten waarschuwt dat Qatar Sheikha Mouzza gebruikt om banden aan te halen met de echtgenote van Mohamed 6, om dat vervolgens te gebruiken om besluitnemingen te beïnvloeden.

Het artikel is zeer uitgebreid, wat opvalt is dat de ambassadeur van de Emiraten toegeeft dat hij een Marokkaanse minister zou hebben gerekruteerd. Het zou gaan om de minister van Marokkanen in het Buitenland en Immigratiezaken. De ambassadeur zegt in een van de brieven dat het dankzij zijn inspanningen is dat de Marokkaanse minister Abdelkarim Benatiq een conferentie in Doha heeft afgezegd. De ambassadeur zegt dat de Marokkaanse minister “goede banden heeft met de ambassade van de Emiraten”. Abdelkarim zou een telefoon hebben gehad van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita om hem te vragen deel te nemen aan een conferentie van het Interpol over mensensmokkel in Doha, maar Abdelkarim zou hebben geweigerd dankzij de inspanningen van de ambassadeur.
De Marokkaanse minister zou dezelfde mening delen als de ambassadeur. Daarnaast vond de minister het ook erg dat tijdens het bezoek van Mohamed 6 aan Qatar een foto van de Marokkaanse staatshoofd werd verspreid waarin hij een sjaal vasthoudt met de tekst ”Jullie hebben de wereld en wij hebben Tamim”.

In een van de documenten staat ook dat Mohamed 6 en Qatar samenwerken op het gebied van veiligheid en geheime diensten. In hetzelfde document staat ook dat ”de Marokkaanse ambassade in Doha met de Qatarese autoriteiten coördineerde om de Marokkanen in Qatar te mobiliseren om Mohamed 6 te verwelkomen bij zijn aankomst in Doha in 2017”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.