Herdenking Abdelhafid Ahaddad, de derde martelaar van de volksbeweging

Vandaag is het 1 jaar geleden dat Abdelhafid Ahaddad werd begraven in Alhoceima. De Riffijn liet een vrouw en drie kinderen achter.

Op 13 augustus werd de martelaar Imad El Attabi begraven, die op 20 juli 2017 was doodgeschoten door Marokkaanse repressietroepen. Duizenden burgers namen deel aan de begrafenis van El Attabi. Na afloop organiseerden zij een mars om eer te bewijzen aan El Attabi, de mars werd echter door repressietroepen beantwoord met geweld. De betogers wisten ondanks het geweld en de inzet van traangasbommen door de repressietroepen, tot diep in de nacht stand te houden. Het overmatig gebruik van traangas, is wat Abdelhafid Ahaddad fataal is geworden.

In de nacht van 13 augustus 2017 zat de (petit) taxi-chauffeur Abdelhafid op het terras van café Mirador in Marmoucha een kop koffie te drinken. Abdelhafid’s longen namen de traangas in die sterk aanwezig was in de lucht. ”Om 06:00 kwam hij thuis en vertelde mij dat zijn keel pijn deed door het inademen van traangas, alsof iemand erin snijdt’’, verklaarde zijn vrouw Rabia toen tegen een krant.

Zijn vrouw vervolgt haar verhaal; ” Ik wilde hem Coca Cola geven, omdat ze zeggen dat het goed werkt tegen traangas, maar hij was niet instaat om het te drinken omdat hij was ingestort. Ik droeg hem naar het Mohamed 5 ziekenhuis in Alhoceima, nadat hij medicijnen kreeg keerden wij huiswaarts. De pijn keerde echter ’s nachts terug, en weer gingen we terug naar het ziekenhuis. Wij hebben twee uur moeten wachten voordat de arts arriveerde. Toen pas gaven ze een bed aan mijn man.”

Rabia zegt dat haar man op dat moment aan haar vertelde dat het slecht gaat met hem en dat hij de dood voelde aankomen. De vrouw vervolgt; ” Ik riep de arts om hem te verplaatsen naar de intensive care, maar de arts zei dat mijn man slechts medicijnen nodig had. Ik bleef vragen om de arts van de intensive care, hij kwam uiteindelijk, maar ook hij zei dat mijn man enkel medicijnen nodig had. Later werd hij alsnog naar de intensive care verplaatst, diezelfde arts zei dat zijn situatie stabiel is.”

Rabia sloot af met; ” Zij zeggen tegen mij dat hij een hartaanval kreeg, verder niks. Zijn situatie nu is slecht, zij hebben zelfs zijn ogen dicht geplakt met een pleister omdat ze open bleven nadat hij zijn bewustzijn verloor”. Dit zei zijn vrouw tegen een nationale krant voordat hij verplaatst werd naar het ziekenhuis in Oudja waar hij overleed.

Zijn verplaatsing naar Oudja verliep niet soepel, media meldden toen dat er verwarring was onder de artsen wat betreft zijn verplaatsing. Een bron uit het Mohamed 5 ziekenhuis meldde aan een krant dat de situatie van Ahaddad te fragiel was om per helikopter te vervoeren naar Oujda, maar dat de directie de patiënt perse wilde verplaatsen ”in de hoop dat zijn leven wordt gered”.

De bron merkte wel op dat het ziekenhuispersoneel ”verward waren”. In de middag van woensdag 16 augustus werd Abdelhafid Ahaddad verplaatst naar Oujda, in de ochtend van vrijdag 18 augustus maakten de autoriteiten bekend dat de Riffijn is overleden. De volgende dag kreeg zijn familie het lichaam van Abdelhafid met het bevel om het per direct te begraven.

Een lid van de redactie van Arifnews was toen in Alhoceima aanwezig en zegt daarover het volgende; ” De stad was vol met repressietroepen en er was geen duidelijkheid over de plaats en tijdstip van de begrafenis. Ik en vele anderen wilden aanwezig zijn bij de begrafenis. Helaas moest ik het echter missen door de onduidelijkheden die bewust werden gecreëerd door het regime, om een grootschalig protest na de begrafenis te voorkomen”.

De Marokkaanse staat ontkende verantwoordelijk te zijn voor de dood van Abdelhafid Ahaddad. De Procureur-generaal meldde: ‘Uit het onderzoek is gebleken dat de ziekenhuisopname van Abdelhafid te wijten valt aan zijn chronische longziekte Astma. Dit wordt bevestigd door de behandelingen die Abdelhafid volgde bij het genoemde ziekenhuis en zijn dossier, zoals bevestigd door zijn vrouw tijdens de hoorzitting”.

De activisten, zijn vrouw en familie, evenals een advocaat zeggen echter dat het overmatig gebruik van traangas door Marokkaanse repressietroepen de directe oorzaak was voor zijn dood. Zijn vrouw Rabia nam later haar woorden terug, en dreigde zelfs de Riffijnse advocaat ElBouchattaoui aan te klagen, nadat ze onder druk werd gezet door het regime.

En zo blijven degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Abdelhafid onbestraft. Hetzelfde is gebeurd met de daders van vele andere martelaren waaronder Imad El Attabi, Karim Lachqer, Imad Oulkadi, Jawad Benkaddour, Samir Elbouazzaoui, Nabil Jaefar, etc..

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.