Hubert Lyautey de vader van de Marokkaanse vlag

Hieronder volgt de vertaling van een artikel die gepubliceerd werd in het Marokkaanse tijdschrift Zamane dat zich bezighoudt met de geschiedenis van het Allawitisch Koninkrijk.

Oorspronkelijk een rode vlag, symbool van de Allawieten en de kleur van het Makhzen gezag sinds de 17e eeuw. Bovendien hebben Marokkaanse munten uit de 19e en vroege 20e eeuw een gemeenschappelijk populair symbool: een zespuntige ster, beter bekend als de ”Davidster”.
Het is de combinatie van deze twee elementen die de Franse generaal Hubert Lyautey inspireerde om de Marokkaanse vlag te ontwerpen.

In 1915 probeerde de Franse residentgeneraal Marokko diplomatieke vertegenwoordiging te geven. Hij was zich er terdege van bewust dat het gebruik van een rode vlag, in volle expansie van de communistische ideologie, niet erg goed van smaak is. Bovendien oordeelde Lyautey dat het toevoegen van een zespuntige ster, een symbool dat door het Joodse volk wordt gedeeld, een probleem zou kunnen vormen.
Hubert Lyautey koos daarom voor een pentagram om de vijf zuilen van de islam te symboliseren en de kleur groen.

Na 1956 zal de Marokkaanse macht (regime) van mening zijn dat de door het protectoraat ”aangeboden” vlag logisch de waarden weerspiegelde die het wilde belichamen, namelijk een sterke afdruk van de Allawitische dynastie en een beleid dat bedoeld is om door religie te worden geïnspireerd.

Link naar het artikel op Zamane

De Allawitische sultan Youssef op de foto met de Franse residentgeneraal Hubert Lyautey

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.