Liquidatie Kamal El Hassani op klaarlichte dag

Op 27 oktober 2011 werd de activist Kamal El Hassani op klaarlichte dag geliquideerd in Ait Bouayach. Het slachtoffer was een prominent figuur in de toenmalige protesten die de stad kende.

In de ochtend van 27 oktober 2011 arriveerde Kamal in zijn woonplaats Ait Bouayach, hij kwam terug uit Casablanca waar hij deelnam aan een protest van de hoogopgeleide werklozen. Ondanks de vermoeiende reis was Kamal El Hassani aanwezig bij de algemene vergadering van de betogers die gepland was voor dezelfde namiddag.

Ait Bouayach kende in die periode massale protesten die ontketend werden door de hoge water- en elektriciteitsfacturen. Een groot deel van de inwoners weigerde de rekeningen te betalen en betogers gingen de straat op tegen het Marokkaans beleid in het gebied dat sinds de massamoord van 1959 een militaire zone is.

De vergadering vond plaats op straat voor een kiosk van een andere activist genaamd Mottaqi Achahbar, die enkele jaren later omkwam bij een auto ongeluk.

Terwijl de activisten voor de kiosk zaten kwam de moordenaar met een zwaard in zijn hand. Hij stak Kamal El Hassani, van achteren, in zijn nek en stak hem voor de tweede keer in zijn nier. De moordenaar probeerde andere activisten aan te vallen maar ze waren gealarmeerd en konden zichzelf verdedigen met stoelen. De moordenaar vluchtte hierna. Kamal El Hassani’s laatste woorden waren ‘a yemma hennoe… wie is deze man en wat heb ik hem aangedaan?’, maakte enkele stappen en stortte neer.

Kameraden van Kamal brachten hem naar een ziekenpost op enkele meters van de kiosk, in afwachting van de ambulance om hem naar het ziekenhuis in de stad Al Hoceima te brengen. De moordenaar vluchtte naar het gemeentehuis van de stad Ait Bouayach, omstanders renden achter hem aan en wisten hem bij het gemeentehuis te omsingelen. Ze konden hem echter niet overmeesteren omdat iedereen die in zijn buurt kwam aangevallen werd. De moordenaar pakte zijn telefoon en sprak in het Marokkaans tegen een onbekende: ‘Ana Tijani, ajiw wella naqtal had nas kamlin’ (ik ben Tijani, kom snel of ik zal al deze mensen doden).

Na ruim 20 minuten was de ambulance nog niet gearriveerd om de gewonde Kamal El Hassani over te brengen naar het ziekenhuis. Wel arriveerde een auto van de Marokkaanse gendarme. Drie gendarmes stapten uit en vertelden, in het Marokkaans, de moordenaar om het wapen weg te gooien. De moordenaar gaf geen gehoor en de gendarmes liepen naar hem toe. Hij viel ze niet aan maar overhandigde hen het wapen. De gendarmiers namen de moordenaar mee in hun auto zonder hem in de boeien te slaan.

Ondertussen lag Kamal El Hassani verdronken in zijn bloed, pas na ruim 45 minuten arriveerde een ziekenwagen die hem bracht naar Al Hoceima, op 25 km afstand van Ait Bouayach. Het was echter al te laat en Kamal El Hassani overleed in de ambulance, in de buurt van Isri.

Halim El Bakkali, activist en vriend van Kamal El Hassani, was een van de getuigen van de moord. Hij zegt dat hij het doelwit was en dat de moordenaar een dag van te voren naar hem toe kwam en vertelde dat de betogers hem hebben gefotografeerd en dat ze zijn foto’s op het internet hebben verspreid. Halim vertelde de man dat het niet waar is en vroeg hem wie degene was die hem dat wijsmaakte, de moordenaar weigerde te antwoorden.

Op de dag dat Kamal El Hassani werd vermoord kreeg Halim El Bakkali, die zelf heeft vastgezeten voor zijn deelname aan die protesten, dit bericht op zijn telefoon: ‘sir 3la slamtak flati, lakin nobtak 9riba wila 3andkom chihaja diroha azbal’, Marokkaans voor ‘dit keer ben je ontsnapt, maar je beurt is binnenkort en als jullie iets kunnen doen dan doen jullie dat maar afval’.

Halim, ooggetuigen, de betogers en de inwoners van Ait Bouayach stellen Marokko verantwoordelijk voor de liquidatie van de activist Kamal El Hassani.

 

Vader Kamal El Hassani over de liquidatie van zijn zoon

Rouwstoet Kamal El Hassani

Begrafenis martelaar Kamal El Hassani

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.