Marokkaanse sultan noemt El Khattabi ‘fitnazaaier’ en afgedwaald

In april 1925 brak de oorlog uit tussen Arif Republiek en Frankrijk. Het Riffijnse leger sneed als een hete mes door boter door de Franse linies heen. Het Franse leger was onder leiding van de Franse residentgeneraal en oprichter van het huidige Marokko Hubert Lyautey.

De bevrijdde gebieden zwoeren trouw aan de Riffijnse president Abdelkrim El Khattabi en de Marokkaanse sultan, Youssef Alaoui, realiseerde dat de Riffijn een gevaar vormde voor zijn troon.

Naast het feit dat de soldaten van de Marokkaanse sultan met Frankrijk tegen Arif vochten, gebruikte de Allawiet ook zijn religieuze macht om de stammen tegen Abdelkrim op te zetten. Hieronder een van de brieven waarin hij de stammen oproept Abdelkrim El Khattabi niet te volgen:

Onze gezegende dienaar Qaid Elnaggadi (van Angad) zoon van Hamada Elbouzgawi en iedereen onder jou, vooral de chorfa* en de notabelen. Moge Allah jullie doen slagen. Vrede zij met u en genade van Allah en zegen voor jullie allen.

Volgens wat wij als een koninklijk Charifien traditie hebben aangenomen, en als een belangrijke zaak hebben erkend, verplaatsen wij onze Majesteit naar de verschillende hoofdsteden van ons koninkrijk, om de situatie in die gebieden van dichtbij te zien.

We vertrokken richting de hoofdstad Fes om offerfeest te vieren, wij hebben het in blijdschap bereikt samen met onze Makhzen Charifien, nadat wij een paar dagen in Meknes verbleven en een bezoek hebben gebracht aan het graf van Moulay Driss in Zarhoun.

De reden voor onze reis, is de fitna die is ontstaan in de stammen van Jbala die zich aansloten bij de rebel, die uit de Riffijnse front kwam om het vuur van revolutie en corrupte leefstijl te doen ontwaken bij de inwoners van de regio Ouargha.

Jullie weten wat de zegevierende soldaten, die onze Cherifien Koninkrijk verdedigen, de groepjes/bendes van de rebel hebben aangedaan. De soldaten zijn een sterke barrière geworden tegen de corrupten, dat niet gepenetreerd kan worden door onrechtplegers.

Binnenkort zullen jullie met Allahs wil horen dat onze inspanningen bekroond worden met een overwinning. En dat het doel van de rebel is mislukt, zijn macht zal verzwakken en zijn straf zal tegemoetkomen. En dat de stammen die gemanipuleerd zijn door zijn leugenachtige wensen terug zijn gekeerd naar de gehoorzaamheid aan de Makhzen Charifien en zijn uitgebreide schaduw.

Maar wij vragen jullie uiterst alert te zijn over het valse nieuws dat verspreid wordt in de dorpen en steden. Jullie moeten doorgaan met jullie dagelijkse routine in alle rust en weten dat deze fitna niet zal verspreiden naar andere gebieden van onze Koninkrijk. Binnenkort zal het verdwijnen met de wil van Allah.

Jullie weten wat het land en de onderdanen hebben geprofiteerd sinds de bestijging van de troon van onze heilige voorouders. Zowel als het gaat om de openbare orde en het handhaven van orde. Met deze twee zegeningen is het gelukt om natuurlijke rijkdommen van Marokko te ontwikkelen. En werd het streven van iedereen bekroond met succes.

En iedereen weet dat het geluk dat in dit land heerst zal omslaan in armoede en problemen als de corrupte leefstijl gaat heersen.

Daarom bevelen wij jullie om te willen wat jullie ten goede komt, zonder aandacht te schenken aan de conflicten van de partij van de verdwaalden die opzoek is naar een corrupt leefstijl binnen het koninkrijk en erbuiten.
Zij hebben geen andere doel dan het afpakken van de vrucht van jullie werk. En jullie doen afdwalen van het rechte pad en jullie doen leiden naar afgoderij van het kwaad en vernietiging.

Laat degenen die hun weg kwijt zijn geraakt door degenen van de corrupte leefstijl zich terugkeren naar onze gehoorzaamheid om hen vergiffenis te geven. Zodat ze opzoek kunnen gaan naar wat hen zal baten, en veilig zijn onder onze Makhzen Charifien zorg.

De profeet SWT zei; “de fitna slaapt, vervloekt is door Allah degene die het doet ontwaken“.

Er is geen geluk zoals gelukzaligheid en er is geen schat dan de schat van welzijn. Moge Allah ons leiden naar wat in zijn gehoorzaamheid en tevredenheid is, en ons allemaal leiden naar de paden van zijn leiding.

Uitgebracht in Fez op 21 juni 1925


*Mensen die pretenderen van de profeet af te stammen. Deze “zuivere Arabieren” dragen nog steeds speciale documenten waarop staat dat ze gerespecteerd en gewaardeerd moeten worden door ‘het gewone volk’.

Lees ook:

Hubert Lyautey misbruikte de islam om de Franse bezetting te legitimeren

Makhzen: ‘Wie Abdelkrim volgt is afgedwaald van de weg van Allah!’

Youssef Alaoui op de foto met de Franse residentgeneraal Hubert Lyautey

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.