Mohamed Elyazid, de Riffijn die het vliegtuig van Hassan II neerschoot

In 1956 overhandigden de Spanjaarden Arif aan de Marokkanen. De Riffijnen gingen al gauw in burgerlijke ongehoorzaamheid als antwoord op de liquidaties van hun leiders en de uitsluiting van de besluitvorming en bestuur van hun regio.

De burgerlijke ongehoorzaamheid begon in 1958 en de Riffijnen hadden bepaalde eisen, waaronder deelname aan de politiekbesluitvorming en het bestuur van hun eigen regio.

Marokko reageerde met het sturen van het leger onder leiding van de toenmalige kroonprins Hassan II. De provincie Al Hoceima werd een militaire zone verklaard en duizenden burgers werden op de meest afschuwelijke manieren gedood.

De Riffijnen waren niet voorbereid op een gewapende strijd tegen Marokko. Abdelkrim El Khattabi stuurde een schip met wapens vanuit Egypte maar bereikte de Riffijnen niet.

Toch waren er enkele Riffijnen die een geweer hadden. De meerderheid van deze groep verzamelde zich in een plaats genaamd Lagar Aqdim in Imzouren. Riffijnen die een geweer hadden uit omringende dorpen, zoals Ait Bouayach, verschansten zich in deze positie en hebben dagenlang hevig verzet geleverd. Tientallen Marokkaanse soldaten kwamen om bij de pogingen de positie van de Riffijnse strijders te bestormen. Marokkaanse vliegtuigen bestookten Lagar Aqdim met bommen, maar deze bommen raakten hun doelen niet. Pas nadat de Marokkaanse tanks arriveerden konden ze vooruitgang boeken tegen een handjevol Riffijnen met oude geweren. Een groep brak door de Marokkaanse omsingeling en bereikte Temsamane, daar werden ze ingehaald en gedood.

De massamoorden van het Marokkaanse leger waren onder directe leiding van Hassan II. Om het overzicht te houden over de verplaatsingen van zijn leger was Hassan II regelmatig in een klein vliegtuig. Tijdens een van deze vluchten heeft een van de Riffijnse strijders in Lagar Aqdim met zijn geweer geschoten op het vliegtuig. Het schot zorgde ervoor dat het vliegtuig een noodlanding moest maken, Hassan II had het geluk omdat het vliegtuig boven het Noukour vallei vloog waardoor het makkelijk een noodlanding kon maken.

De man die het vliegtuig schoot heet Muh/Mohamed Elyazid, hij was bekend onder zijn bijnaam ‘Rmanko’, dat van het Spaanse woord ‘manco’ is afgeleid wat ‘eenarmig’ betekent. De broer van Muh was een van de vele slachtoffers van de Marokkaanse soldaten. Muh Elyazid schoot het vliegtuig met 1 hand omdat hij maar 1 arm had, zijn andere arm werd geamputeerd in de strijd van het Riffijnse bevrijdingsleger tegen de Fransen in Igzennayen.

Lees ook:

Haddou Aqchich

Abdellah n Touhami, een van de helden van ‘Assegwas Iqebban’

De geschiedenis herhaalt zich: 1958, ‘wij en zij staan lijnrecht tegenover elkaar!’

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.