Spaanse medaille ter viering van de overwinning op Arif republiek

Dankzij een gulle donatie van Rifshop.nl hebben wij de hand kunnen leggen op deze medaille.

De ”Medalla de la Paz de Marruecos” (de medaille van vrede in Marokko) is een Spaanse militaire onderscheiding die ingesteld werd ter herdenking en viering van het verslaan van Arif republiek.

De medaille werd gecreëerd met een Koninklijk decreet op 21 november 1927, kort na het verslaan van de laatste verzetshaarden en nadat de Riffijnse regering officieel capituleerde op 27 mei 1926.

Enkele kenmerken van de medaille:
Jaartallen:
Op de medaille staan twee jaartallen gegraveerd, namelijk 1909 en 1927. Het jaar 1909 staat voor het begin van de oorlog tussen Spanje en Arif en het jaar 1927 staat voor het einde ervan.

Zespuntige ster:
Het lint waaraan de medaille hangt bevat een zespuntige ster, zoals het Spaans Koninklijk decreet 1.947 toen voorschreef. De zespuntige ster was de originele ster van het sultanaat der Allawieten voordat de Franse resident-generaal Hubert Lyautey die besloot te veranderen naar een vijfpuntige ster.

Boodschap:
Spanje die een alliantie aanging met Marokko en Frankrijk bombardeerde de Riffijnse bevolking met onder meer gifgasbommen.
Met deze feiten in het achterhoofd klinkt de tekst die aangebracht is op de medaille vals, waardeloos, leugenachtig en hoogmoedig:

“Spanje, altijd klaar voor elke onderneming van universele beschaving, heeft bijgedragen aan deze van Marokko met het kostbare bloed van haar kinderen en met het goud van haar schatkist. De triomf van hun wapens en de cultuur van hun methoden vormen de basis van dit grote werk van de mensheid.”

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.