France, Spain and the Rif

Rif War, also called the Second Moroccan War 1922-26

Dit is een zeldzaam Engels boek van een belangrijk maar grotendeels vergeten koloniaal conflict uit de 20ste eeuw: de Rifoorlog waarin Spanje, en in mindere mate Frankrijk, een onevenredige oorlog vochten tegen de Riffijnen onder hun charismatische leider Abdelkrim El Khattabi.

Gecentreerd op het Rifgebergte in het noorden van Marokko, was de rebellie voorzien van baanbrekende guerrilla-oorlogsvoering waarin de Riffijnen op veroverde wapens van de twee koloniale machten draaiden.

Zoals de auteur Walter Harris opmerkt, was de oorlog een wreed conflict, met wreedheden aan beide zijden, en het voorzag veel antikoloniale conflicten van de periode na de Tweede Wereldoorlog. De oorlog bracht ook bekendheid Francisco Franco op de voorgrond, de toekomstige dictator van Spanje, die tijdens de gevechten de jongste generaal van Spanje werd.

Abdelkrim El Khattabi na overgave, werd gedwongen verbannen door Frankrijk en is nooit teruggekeerd naar zijn geboorteland, hij stierf in Egypte in 1963. Zijn onafhankelijkheidsstrijd beïnvloedde echter andere guerrillaleiders uit de 20e eeuw, waaronder Giap, Guevara en Castro.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.