1.3 miljoen jaar oude stenen gereedschap gevonden in Noord-Afrika

Een internationaal team van archeologen heeft gezegd stenen gereedschap te hebben gevonden die 1.3 miljoen jaar oud zijn. De site, in Casablanca, is daarmee de oudste site in Noord-Afrika waar dit soort gereedschap werd gevonden.

De vondst verschuift de startdatum van de Acheuliaanse industrie in Noord-Afrika honderdduizenden jaren. De Acheuliaanse industrie wordt geassocieerd met de menselijke voorouder Homo erectus, vertelden onderzoekers woensdag aan journalisten in Rabat.

De ontdekking werd gedaan tijdens opgravingen in een steengroeve aan de rand van de stad Casablanca.

Dit “draagt ​​bij aan het verrijken van het debat over de opkomst van de Acheuliaanse industrie in Afrika”, zegt Abderrahim Mohib, mededirecteur van het Frans-Marokkaanse prehistorie-programma van Casablanca.

Eerder werd gedacht dat de aanwezigheid van de Acheuliaanse steenwerktuigindustrie in Noord-Afrika 700.000 jaar oud was. Gebaseerd op de ontdekkingen op de Thomas Quarry I-site, beroemd gemaakt in 1969 toen een menselijke halve onderkaak werd ontdekt in een grot.

Het 17-koppige team achter de ontdekking bestond uit Marokkaanse, Franse en Italiaanse onderzoekers, en hun bevindingen zijn gebaseerd op de studie van stenen werktuigen die uit de site zijn gehaald.

De archeoloog Abdelouahed Ben-Ncer noemde het nieuws een “chronologische rebound”. Hij zei dat het begin van de Acheuliaanse industrie in Noord-Afrika nu dicht bij de Zuid- en Oost-Afrikaanse startdata van respectievelijk 1,6 en 1,8 miljoen jaar geleden ligt.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.