1 jaar cel voor Riffijn vanwege kritiek op Facebook

Vandaag verschenen twee Riffijnen voor de Marokkaanse rechter in de stad Al Hoceima. De zitting van de ex-politieke gevangene Jamal Mona werd verdaagd naar 14e november 2019.

Mohamed Ouled Khali Ali, die vorige week uit zijn huis werd meegenomen, is veroordeeld tot 1 jaar celstraf. De Riffijn ging geregeld live op Facebook om te praten over de Riffijnse volksbeweging en de Marokkaanse repressie en marginalisering. Volgens de Marokkaanse rechter is de Riffijn schuldig aan het opruien tot het begaan van misdrijven en ongehoorzaamheid, evenals discriminatie en het helpen organiseren van een niet-toegestane demonstratie.

Marokko, die de provincie Al Hoceima sinds de massamoorden van 1959 militariseert, ziet alle symbolen die te maken hebben met de Riffijnse identiteit als een misdaad dat bestraft moet worden. De ex-politieke gevangene Jamal Mona wordt vervolgd voor het dragen van de Riffijnse vlag en Mohamed Ouled Khali Ali werd veroordeeld voor zijn kritiek op de Marokkaanse repressie en discriminatie in Arif.

Marokko heeft ook alle vormen van herdenking van de moord op Kamal El Hassani en Mohsin Fikri verboden. De stad Ait Bouayach werd gisteren belegerd (zie foto1) door Marokkaanse repressietroepen. In deze stad werd de activist Kamal El Hassani op 27 oktober 2011 geliquideerd na bedreigingen voor zijn deelname aan de toenmalige protesten in de regio. De militarisering in de rest van de provincie, evenals in Nador, is de laatste dagen opgevoerd om te voorkomen dat de Riffijnen de dood van Mohsin Fikri herdenken.