1 jaar na de moord op Imad El Attabi

Vandaag is het 1 jaar geleden dat de vreedzame Riffijnse betoger Imad El Attabi werd doodgeschoten door Marokkaanse repressietroepen in de stad Alhoceima.

Alhoceima 1 jaar geleden

Nasser Zafzafi had voordat hij opgepakt werd op 29 mei de activisten van de volksbeweging opgeroepen massaal te demonstreren op 20 juli. Deze datum is symbolisch van veel waarde voor de Riffijnen. Omdat op 21 juli 1921 de Riffijnen een historische overwinning boekten op de Spanjaarden bij de slag om Anoual, waarna de onafhankelijke Arif republiek werd uitgeroepen. Voor het Riffijnse volk is die datum dus symbool voor de strijd tegen rechtvaardigheid en vrijheid.

Op 20 juli 2017 stroomden tienduizenden de stad Alhoceima binnen om deel te nemen aan de demonstratie, ondanks dat de autoriteiten er alles aan deden om de stad af te sluiten voor de buitenwereld.

Tussen Alhoceima en Nador waren er negen checkpoints van verschillende Marokkaanse veiligheidsdiensten. De meeste auto’s, vooral taxi’s werden bij elke checkpoint aan de kant gezet en de passagiers werden gecontroleerd en gevraagd waarom ze naar Alhoceima gingen. Bij het minste argwaan werden mensen teruggestuurd.

Om dat te vermijden hebben activisten soms rare manieren bedacht om Alhoceima te bereiken. Zo heeft een groep activisten uit Aroui zich voorgedaan alsof ze onderweg waren om een bruid op te halen. Een stoet auto’s met vier knipperlichten en een van hen trok een pak aan om de bruidegom te spelen. Inwoners aan de kust kozen ervoor om Alhoceima te bereiken via zee, in hun kleine vissersbootjes.

Inwoners van Imzouren, Ait Bouayach en andere steden van de provincie Alhoceima hebben meer dan vier uur gelopen via bergpaden om de stad alsnog te bereiken.

In de stad wemelde het van veiligheidsdiensten en geheime agenten. Om 16:50 begon de eerste demonstratie bij het gebouw van Maghreb bank in hartje centrum. Bij het horen van de leuzen braken andere demonstraties uit elders in de stad. In totaal waren er zeven demonstraties met in totaal tienduizenden deelnemers.

De Marokkaanse autoriteiten kozen ervoor om geweld te gebruiken om de betogers te verjagen en te voorkomen dat de demonstraties samenvoegen tot 1 massa demonstratie zoals Nasser het had gewild.

De gevangenis was al vol, omdat de veiligheidsdiensten sinds de ochtend bezig waren met ontvoeringen van burgers.

Overmatig gebruik van traangas in heel de stad was de oplossing van de veiligheidsdiensten, waardoor veel inwoners verstikten in hun huizen. Vele betogers vielen flauw door de traangas, bewoners van Alhoceima voorzagen de betogers van uien en cola, die goed werkten tegen de traangas. Voor elke huisdeur stonden flessen drinkwater, wat erg nodig was op die warme dag voor de betogers die continu moesten vluchten voor de repressietroepen.

Met veel moeite en geweld slaagden de duizenden Marokkaanse repressietroepen de vreedzame betogers uiteen te slaan. Degenen die lopend vluchtten naar de steden buiten Alhoceima werden omsingeld door de repressietroepen, waarna hevige confrontaties uitbraken die tot diep in de nacht duurden, vooral in Ajdir dat ooit de hoofdstad van Arif republiek was.

De volgende dag berichtte NOS dat er een dode was gevallen, ooggetuigen van de moord op Imad El Attabi begonnen ook hun verhaal te doen.

De Marokkaanse autoriteiten hebben echter het lichaam van Imad ontvoerd en verplaatst naar Rabat, de mensen werd gezegd dat “Imad nog ademt”. Het regime was bang dat de situatie die al gespannen was door het geweld zou exploderen.

Op 8 augustus 2017 werd pas bekend gemaakt dat Imad overleden was. De volgende dag  overhandigde het regime de familie een verzegelde doodskist met de boodschap dat ze het niet mogen openen. De doodskist moest direct van de luchthaven naar de begraafplaats gaan waar duizenden Riffijnen stonden te wachten.

Na de begrafenis greep het regime weer met de harde hand om de duizenden Riffijnen uiteen te slaan. Door het overmatig gebruik van traangas verloor weer een Riffijn het leven, het gaat om Abdelhafid Ahaddad die ziek lag thuis en verstikte door de traangas.

Marokko beloofde een onderzoek te starten naar de ”dood van Imad”, een jaar na zijn moord is er nog niks van terecht gekomen.

 

Wie heeft Imad vermoord?

De Riffijnse advocaat Abdessadak Elbouchattaoui die naar Europa is gevlucht, heeft onlangs een scanfoto van de schedel van Imad gepubliceerd die hij op 21 juli opgestuurd kreeg. Onder die foto stond de tekst “kogel in de hersens gisterenavond”. De advocaat heeft later gezegd dat zijn gsm gevolgd/gehacked werd door de Marokkaanse geheime diensten, dat werd duidelijk toen de getuige Abdelhak werd ontvoerd.

Abdelhak Elfahsi die getuige was van de moord op Imad belde de advocaat Elbouchattaoui en vertelde hem dat hij bereid was te getuigen. De volgende dag werd Abdelhak uit zijn huis meegenomen door de politie, de Riffijn werd verteld dat hij mee moest om zijn getuigenis over de moord af te leggen. Eenmaal in het politiebureau werd hij opgepakt, Abdelhak is veroordeeld tot 13 jaar celstraf. Volgens de Marokkaanse wet mogen degenen die veroordeeld zijn tot lange gevangenisstraffen niet getuigen.

Op beeldmateriaal dat rond ging op social media, is te zien hoe Imad op de grond lag in een van de straten van Alhoceima. Op de foto’s is te zien hoe Marokkaanse repressietroepen hem probeerden te dragen, zonder enige respect. Op een korte video is te zien hoe burgers Imad probeerden te helpen terwijl een ambulance werd gebeld.

Op de dag van de begrafenis heeft een Riffijnse Nederlander de broer van Imad gebeld, de beller condoleerde hem, de broer van Imad reageerde normaal. Toen de beller hem vertelde dat hij uit Nederland kwam en dat hij graag wat meer informatie wilde hebben over de dood van zijn broer, veranderde zijn toon. De broer werd bang en zei dat hij geen problemen wilde hebben en dat hij moest ophangen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.