10 miljoen bedorven Chinese vaccins in Marokko

Goud.ma zegt in een uitgebreid artikel dat 10 miljoen bedorven Chinese vaccins Marokko illegaal zijn binnengekomen. De nieuwssite zegt dat het ministerie van Volksgezondheid betrokken is bij dit schandaal.

De website zegt dat op 2 september 2021 zwarte vlekken begonnen te verschijnen op de injectieflacons van Pfizer. Het medisch personeel werkzaam in de vaccinatiecentra berichtte hierover het ‘Marokkaans centrum voor de bestrijding van vergiftiging en geneesmiddelenbewaking’.

De afdeling Bevoorrading van het ministerie van Volksgezondheid beval hierna deze injectiefalcons terug te roepen om de oorzaak van de zwarte vlekken te onderzoeken en te achterhalen.

Volgens Goud zijn de vaccins niet meer geschikt voor humaan gebruikt. Dezelfde website meldt dat het bedrijf JSM COMPANY illegaal10 miljoen vaccins uit China importeerde. Het bedrijf, dat niet over de nodige licentie beschikte voor de import van de vaccins, kreeg in deze deal (nr 153/2020) 16.200.000 dirham van het ministerie van Volksgezondheid. De algemeen directeur van dit bedrijf, Saad Jennane, zou goede banden onderhouden met de minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb.

De nieuwssite zegt dat het ministerie van Volksgezondheid onder meer tegenstrijdige besluiten nam betreft in ontvangst nemen van deze Chinese vaccins.

In het eerste document (BL04/05/21), van de afdeling verantwoordelijk voor het ontvangen van de vaccins, staat dat het ontvangen van dit product wordt afgewezen vanwege het niet voldoen aan de technische en wettelijke voorwaarden voor het gebruik van deze injecties in het vaccinatieproces, vooral omdat dit product niet is geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid.

Het tweede document (BL 7/05/2021), een nieuw rapport voor hetzelfde product, hetzelfde bedrijf en dezelfde deal, zegt het tegenovergestelde en verklaart dat het product voldoet aan de wetenschappelijke en wettelijke eisen en dat het bruikbaar is.

Dezelfde afdeling van het ministerie van Volksgezondheid ondertekende dus twee tegenstrijdige documenten (met handtekeningen van dezelfde functionarissen in de twee documenten), de eerste om het product af te wijzen op 4 mei 2021 en de tweede om het product te accepteren op 27 mei 2021.

De website meldt dat JSM COMPANY haar inschrijvingscertificaat bij het ministerie van Volksgezondheid op twee juli 2021 kreeg. Het bedrijf kreeg de nodige licentie bijna twee maanden na het importeren van de vaccins uit China.

Goud.ma publiceerde gisteren een tweede artikel over dit onderwerp. De website vraagt zich af waarom het ministerie haar onderzoek negeert en niet met een verklaring naar buiten komt.

Lees ook:

Marokko stopt tijdelijk met Pfizer-vaccin na overlijden meisje in Rabat

Tanger: studente overlijdt na vaccinatie

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.