12 jaar celstraf voor kritische journalist Taoufik Bouachrine

De rechtbank van Casablanca heeft diep in de nacht van vrijdag op zaterdag de kritische journalist, Taoufik Bouachrine, veroordeeld tot 12 jaar celstraf en een geldboete van 200.000 dirham (+/- 19.000 euro).

De journalist en eigenaar van de krant Akhbar El Yaoum en de nieuwssite Alyaoum24 werd veroordeeld voor zware aantijgingen waaronder zedendelicten en mensenhandel.

Critici zeggen echter dat de journalist veroordeeld is voor zijn kritische houding tegenover misstanden in het land en voor zijn solidariteit aan de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging. Critici zeggen het vreemd te vinden dat hetzelfde regime dat een kritische journalist 12 jaar celstraf geeft, niks doet tegen de sekstoeristen uit de Golfstaten die naar het koninkrijk komen enkel om zedendelicten te plegen.

Taoufik Bouachrine is niet de eerste kritische journalist die veroordeeld wordt voor vreemde aantijgingen. De journalist en eigenaar van de nieuwssite Badil.info, Hamid El Mahdaoui, werd eerder veroordeeld tot 3 jaar celstraf voor ”het niet melden van een bedreiging voor de interne staatsveiligheid”. Hamid El Mahdaoui werd op 20 juli 2017 opgepakt in Al Hoceima, op de dag van de grote demonstratie waarbij Marokkaanse repressietroepen de Riffijnse betoger Imad El Attabi hebben doodgeschoten. De activisten zeggen dat El Mahdaoui opgepakt en veroordeeld werd voor zijn solidariteit aan de Riffijnse volksbeweging.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.