130 parlementsleden willen erkenning voor Amazigh Nieuwjaar

De parlementariër Abdellah El Ghazi uit Souss heeft de premier Saad Eddin El Othmani een memorandum voorgelegd om het Amazigh Nieuwjaar te erkennen als een officiële nationale feestdag, aldus de regeringsgezinde Hespress.

Abdellah El Ghazi, uit de stad Tiznit, heeft handtekeningen kunnen verzamelen van 130 parlementsleden uit verschillende fracties. De politicus zei dat hij genoegen nam met het getal 130 en dat de rest van de parlementsleden die niet hebben getekend niet perse wil zeggen dat ze tegen het voorstel zijn.

In het voorstel wordt de premier, Saad Eddine El Othmani, herinnerd dat de grondwet van 2011 de Amazigh taal en cultuur officieel erkent en dat de internationale verdragen het recht geven aan de oorspronkelijke inwoners om hun tradities en gebruiken te praktiseren. Erop wijzend dat het Amazigh Nieuwjaar verankerd is in de tradities in heel Noord Afrika en dat het zich niet enkel beperkt tot de Amazigh-taligen.

Afgelopen vrijdag riep de speciale VN-rapporteur voor racisme, rassendiscriminatie en vreemdelingenhaat Marokko op einde te maken aan de discriminatie tegen de Imazighen. Het regime ligt ook onder druk van de protesten in de Amazigh gebieden waar de burgers de straat opgaan tegen o.a. discriminatie.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.