18.000 gestrande Marokkanen voorlopig niet welkom

Het regimegezinde Hespress heeft gezegd dat Rabat voorlopig geen plannen heeft om de gestrande Marokkanen wereldwijd te repatriëren. De website baseert zich op bronnen binnen het regime.

De reden waarom de gestrande Marokkanen niet welkom zijn is het gebrek aan capaciteit, aldus de bronnen van Hespress. ‘De terugkeer van gestrande Marokkanen vereist een algeheel medisch onderzoek wat tijd kost en we zijn er niet klaar voor op dit moment’, aldus een bron. ‘Dit vereist op zijn minst de overdracht van medische middelen om 18.000 terugkeerders te dienen in een tijd waarin de epidemiologische situatie een zeer cruciale periode doormaakt’, voegt de bron aan toe.

Over de mogelijkheid om ze in quarantaine te plaatsen, zoals veel landen hebben gedaan om de afwezigheid van het coronavirus te garanderen, benadrukte de bron de moeilijkheid om deze procedure toe te passen, omdat het de uitrusting van honderden hotels, medisch personeel en agenten vereist.

In Melilla zijn ruim 300 Marokkanen gestrand, de lokale autoriteiten van de autonome Riffijnse stad nemen zorg voor de gestrande burgers. Afgelopen zondag liepen de tenten waarin de gestrande Marokkanen werden opgevangen onder water door de regenval. De lokale regering besloot als gevolg hiervan om ze te verplaatsen naar de arena ‘Plaza de Toros’.

Het regime zegt dat wereldwijd 18.226 Marokkanen zijn gestrand. Dit getal bevat niet de tienduizenden Marokkaanse studenten in het buitenland. In Frankrijk alleen zijn er 40.000 Marokkaanse studenten, aldus Hespress.