2.4 miljoen euro Nederlands geld voor Marokko-instituut roept vragen op

Het Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR) krijgt een structurele subsidie ter waarde van 600.000 euro. Dat meldt Panorama. Het geld komt van het Ministerie van Onderwijs. Daarnaast financiert Buitenlandse Zaken het instituut met 600.000 euro. Deze bedragen ontvangt het instituut bovenop de 1.2 miljoen euro van Universiteit Leiden zelf.

De voorzitter van het instituut is Nadia Bouras. Voordat ze aan haar voorzitterschap begon, was ze lid van de adviesraad van de Marokkaanse koning voor buitenlandse Marokkanen. Die de taak van de vroegere Amicales uitvoert, namelijk de Marokkaanse diaspora houden in de greep van het Marokkaanse regime. Toelating tot de raad is strikt beperkt, alleen vertrouwelingen krijgen toegang.

De Marokkaanse adviesraad ”CCME” telde vier Nederlandse leden van Marokkaanse afkomst: Mohammed el Ouafrassi, Nadia Bouras, imam Khemmar el Bakkali en EMCEMO-voorzitter Abdou Menebhi. Allen benoemd door de Marokkaanse koning Mohamed VI.
De banden van Nadia Bouras met het Marokkaanse regime zijn nog solide, onlangs was zij samen met Jan Hoogland aanwezig bij een bijeenkomst van de Marokkaanse ambassade, waarin de Nederlandse media werd aangevallen.

In de adviesraad van NIMAR treffen we Ahmed Aboutaleb, die onlangs in opspraak kwam door zijn vermeende betrokkenheid bij een filmfestival in Marokko waarbij de Nederlandse ambassade opgelicht werd voor 40 duizend euro . Leefbaar Rotterdam stelde toen vragen erover en Ahmed Aboutaleb was er niet geheel eerlijk over volgens de lokale politici. Zo zou hij doen overkomen alsof hij de oplichter en bekende pro-regime figuur, Abdeslem Bouteyeb, niet kennen, terwijl wij over foto’s beschikken van Aboutaleb en Bouteyeb van jaren terug.

Een ander lid van de raad van advies van NIMAR is de Nederlandse ambassadrice in Rabat, Désirée Bonis, die het Marokkaanse regime de hemel in prees en naar de Riffijnen uithaalde tijdens een debat in de Balie. Het debat dat live was te volgen bezorgde mevrouw Bonis vele boze mails (1) van Nederlanders met Riffijnse roots, maar de ambassadrice vermeed echter een serieus gesprek met deze Nederlanders.

De drie bovengenoemde namen lijken allemaal 1 ding gemeen te hebben: Het zijn voorstanders van het Marokkaanse regime. Beïnvloeden deze persoonlijke opvattingen de projecten van NIMAR die gefinancierd worden met miljoenen euro’s Nederlands belastinggeld?

Ook het nieuwste project van NIMAR roept vragen op. De studiereis ‘Religie en overheid’ bijvoorbeeld, dat gepland staat voor eind maart. De reis wordt geheel vergoed met ons belastinggeld.

Volgens NIMAR is het doel van de reis het volgende: ”Tijdens een intensief programma van vijf dagen maken de deelnemers kennis met de manier waarop de Marokkaanse overheid en samenleving omgaan met religie (in Marokko met name de islam)”.
Er zullen verschillende plekken worden bezocht, in de grote steden waar enige infrastructuur is. De bezochte plekken hebben iets te maken met de titel van de studie ”religie en overheid”, behalve een bezoek op 4 april aan het TangerMed project.

TangerMed project is een prestigeproject van het Marokkaanse regime. Hierbij wordt strategisch vermeden dat bezoekers op minder gestelde plekken van Marokko terechtkomen. NIMAR lijkt bewust te hebben gekozen voor een bezoek aan de haven van Tanger, in plaats van bijvoorbeeld een arme wijk in Casablanca, of de Atlas waar inwoners omkomen door de kou, of de gemilitariseerde Rif. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld bij de deelnemers die juist op reis gaan om kennis te vergaren.

Ook worden deelnemers met foutieve basisinformatie benaderd, namelijk dat Marokko in het Midden-Oosten ligt. De Arabische lente is volgens de tekst niet tot uiting gekomen door een vreedzame gedoogbeleid. Dat roept vragen op, aangezien sommige demonstranten tot wel 20 jaar cel hebben gekregen, terwijl anderen werden gedood. Ook publiceerde Amnesty niet lang geleden een rapport waarin duidelijk stond dat veel demonstranten gevangengenomen en gemarteld zijn geweest.

Op de site van NIMAR staat dat een van hun taken is ”het verspreiden van kennis over Marokko en de regio ten behoeve van onder meer overheidsorganisaties, bedrijfsleven, NGO”s, journalisten en de Nederlandse culturele diplomatie”. Nederlandse activisten met Riffijnse roots hebben Arif News verteld dat NIMAR selectief is in het ”verspreiden van de kennis” en dat ze enkel de positieve zaken over het Marokkaanse regime kiezen. ”Daarom negeren zij de Riffijnse volksbeweging dat al ruim twee jaar aan de gang is, terwijl het wereldwijd aandacht krijgt, met name in Nederland waar de overgrote meerderheid van de Nederlanders met Marokkaanse roots uit de Rif komt”, aldus een van de Riffijnse activisten uit Nederland die eraan toevoegt dat er Kamervragen moeten komen over de ”subsidiëring van Marokkaanse propaganda met Nederlands belastinggeld”.

 

(1)

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.