2 jaar celstraf voor solidariteit met Hayat Belkacem

De 32-jarige Soufian Al-Nguad is veroordeeld in de nacht van woensdag op donderdag, door het Hof van Tetouan, tot 2 jaar celstraf voor zijn protest op Facebook tegen de dood van de jonge migrant Hayat Belkacem.

De 32-jarige had zich uitgelaten op Facebook tegen de dood van Hayat Belkacem, die eind september doodgeschoten werd door de Marokkaanse marine toen zij poogde over te steken naar Spanje. Het Hof van Tetouan vond Soufian schuldig aan ”belediging van de nationale vlag (Lyautey-vlag)”, ”het verspreiden van haat” en oproep tot burgerlijke opstand”, aldus zijn advocaat Jabir Baba.

Soufian Al-Nguad werd begin deze maand gearresteerd, na ‘ongeregeldheden’ tijdens een voetbalwedstrijd op 30 september in Tetouan. De advocaat zei tegen de Franse krant Le Monde dat Soufian de mensen opriep in de Facebookgroep van de ultras van de lokale voetbalteam om te rouwen en te protesteren tegen de moord op Hayat Belkacem.

In het begin van de wedstrijd werd het ‘volkslied’ uitgefloten door de toeschouwers, waarna leuzen als “Viva España” (Leve Spanje) werden gescandeerd. Na de wedstrijd organiseerden de toeschouwers een protestmars waarin zij zwaaiden met de Spaanse vlag en de bestraffing van de moordenaars van Hayat eisten.

19 personen tussen 14 en 23 jaar zijn opgepakt en worden vervolgd voor o.a. ”beledigen van de nationale vlag (Hubert Lyautey vlag)”, ”deelname aan ongeoorloofd protest” en ”vernieling van publieke en private eigendommen”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.