2 jaar gevangenisstraf voor imam na protest voor loonsverhoging (video)

De rechtbank van Rabat heeft de imam Said Abou Alain uit Guelmim veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en 10.000 dirham boete nadat hij protesteerde tegen de lage lonen voor de imams. Een van de aantijgingen waarvoor de imam is vervolgd was ”het aanzetten van anderen tot protesteren”.

De imam die in moskee Rahma in Aferkat in de provincie Guelmim preekte, had een sit-in gehouden voor het huis van de minister van Islamitische Zaken Ahmed Taoufik. De imam kaartte de erbarmelijke situatie van de imams aan en vroeg de staat om loonsverhoging. ‘Wij overleven door aalmoezen en donaties terwijl we officieel ambtenaren zijn van dit ministerie’, aldus de imam.

Het ministerie van Islamitische Zaken had Said Abou Alain op non-actief gezet na dit protest. Volgens het ministerie schond de imam de ”religieuze waarden” en ”zette hij andere imams aan tot vakbondswerk”. Volgens het ministerie omvatte de boodschap van Said ”een expliciete oproep en aansporing onder de imams om hun verplichtingen te schenden”.

Het ministerie verklaarde tegen het regimegezinde Hespress dat de arrestatie van de imam niet het gevolg is van de klacht die zij hebben ingediend. Diezelfde bron zegt dat de imam gearresteerd is in opdracht van het Openbaar Ministerie nadat hij een sit-in had gehouden voor het huis van de minister. Daarbij nam hij foto’s waar familieleden van de minister opstaan aldus de uitleg.

De veroordeling van de imam heeft tot grote verontwaardiging en ook bijval op sociale media geleid. Ook krijgt de imam steun van mensenrechtenactivisten die om zijn vrijlating vragen omdat hij gestraft wordt voor het uiten van zijn mening. De activisten vinden het ook bizar dat de imam twee jaar gevangenisstraf krijgt voor het aankaarten van de problemen van zijn collega’s terwijl ministers en hoge ambtenaren die miljarden stelen nooit worden vervolgd.

In Marokko is de koning de hoogste religieuze leider en claimt nazaat te zijn van de profeet. Het ‘emiraat der gelovigen’ is een officieel instituut waar de Allawitische koning veel macht aan ontleent.
Om de greep over dit instituut stevig te houden, stelt Rabat de imams als ambtenaren van het ministerie van Islamitische Zaken aan. Op deze manier bepaalt het regime wie zich imam mag noemen en wie niet, evenals de boodschap die gepredikt mag worden in de moskeeën. Wie zich niet aan de gedicteerde richtlijnen houdt, verliest zijn vergunning en mag niet meer prediken.

Tegenover zoveel voordelen voor Mohamed 6 en zijn regime werd de imams een vast loon beloofd. In werkelijkheid gaat het echter om een schamel salaris. De imams zijn daarnaast afhankelijk van aalmoezen en donaties om te kunnen overleven. ‘Er zijn zelfs imams die zwarte magie/shor erbij doen om aan geld te komen’, is een van de aanklachten die Said Abou Alain uitte, tijdens het protest waarvoor hij in de gevangenis is beland.

Lees ook:

Ministerie roept imams op vrijdagpreek te besteden aan troonfeest

Vrijdagpreek in Nederland met de titel ‘leve mijn koning (Mohamed 6)’

Verschillende Amsterdamse moskeeën betuigen dank en loyaliteit aan de Marokkaanse koning

Marokko gaat imams op social media in de gaten houden

Marokko: Imam ontslagen vanwege preek over Egyptische Morsi

Nederlandse moskeevertegenwoordigers aanwezig op het Troonfeest van Mohamed VI

Imam pleegt zelfmoord in Sidi Kacem

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.