20 euro voor afspraak bij het Marokkaanse consulaat

Foto uit het archief

Naar aanleiding van ons bericht gisteren over de onbeschofte medewerker van het Marokkaanse consulaat in Amsterdam kregen wij verschillende verhalen van burgers die over de service van Marokkaanse consulaten klagen. Nederland telt er vier.

Een veelvoorkomende klacht is de eis dat bezoekers eerst een online afspraak moeten maken via een website. Het probleem echter is dat velen er niet in slagen omdat de procedure te ingewikkeld is of digitaal niet vaardig zijn.

Dit dwingt veel bezoekers om een consulaat te bezoeken zonder afspraak. Eenmaal daar aangekomen stuurt het consulaat deze mensen naar een nabijgelegen vertaalbureau, voornamelijk Arabika, om een online afspraak te regelen.

Dit vertaalbureau vraagt echter twintig euro per aanvraag per persoon.

Het is niet mogelijk om een afspraak te maken en je moet een afspraak maken via arabika. Die vragen per afspraak 20 euro per persoon per aanvraag die je wilt doen. Wij zijn met z’n drieën gegaan voor een machtiging waarin we met z’n drieën moeten staan plus identiteit kaarten komen we op 120 euro uit. Dit is gewoon niet te geloven. Schandalig gewoon. We moeten hier werk van maken ons niet uit laten schelden en laten uitbuiten‘, aldus een dame wiens naam wij anoniem houden.

Wij kregen ook berichten dat er ambtenaren zijn die een deel van het geld, die deze burgers betalen, krijgen. Dit signaal kunnen we helaas niet verifiëren.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.