2021 dodelijkste jaar voor migranten onderweg naar Spanje, ruim 4.000 doden

Foto uit het archief

Meer dan 4.400 migranten zijn vorig jaar gestorven of verdwenen bij hun poging de zee te oversteken naar Spanje, twee keer zoveel als in 2020. Zo blijkt uit het rapport van de NGO Caminando Fronteras (Walking borders) dta onlangs werd gepubliceerd.

Het totale aantal slachtoffers – 4.404 – is met 103 procent gestegen ten opzichte van 2020, zei Caminando Fronteras in haar rapport. Hoofdoorzaak is dat meer mensen hun toevlucht namen tot steeds gevaarlijkere manieren om Europa te bereiken en de autoriteiten hen niet op tijd konden redden.

De meeste slachtoffers waren mannen, maar ook 628 vrouwen en 205 kinderen kwamen om het leven.
Veruit het hoogste aantal doden viel op de zeereis van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. De organisatie identificeerde 124 scheepswrakken en 4.016 dodelijke slachtoffers, waardoor het een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld is.

“Bestrijding en het afschrikkingsbeleid dat door Europa en Marokko is opgelegd aan de westelijke Middellandse Zeeroutes heeft de migratiestromen gestaag naar de Atlantische Oceaan verdreven, waardoor de Canarische Eilanden de belangrijkste bestemming zijn voor migranten”, staat in het rapport.

In 2021 trof de organisatie kleine houten schepen aan die vertrokken waren vanuit landen als Gambia, ongeveer 1.700 km (1050 mijl) verwijderd van de Canarische Eilanden.

De meeste migratiebootjes op deze route verdwijnen spoorloos. Enkele boten werden teruggevonden in het Caribisch gebied, met menselijke resten aan boord.

De belangrijkste bron voor migranten op deze route was Mali, dat verwikkeld is in gewapende conflicten en waar de bevolking ook last heeft van de klimaatverandering.

In totaal stierven vorig jaar burgers van 21 landen toen ze Spanje probeerden te bereiken, aldus het rapport.

Een andere ontwikkeling die de NGO opmerkte, was de opkomst van opblaasbare rubberboten die vanuit Arif en Marokko vertrokken.

In de eerste helft van 2021 eindigde zo’n 33 procent van al deze pogingen in een tragedie.

Een andere piek in het aantal doden deed zich afgelopen voorjaar voor tijdens een diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko, toen het Marokkaanse regime duizenden mensen toestond de grens van de Spaanse enclave Ceuta te bestormen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.