22 migranten overleden in een poging Spanje te bereiken (video)

Foto uit het archief

De Spaanse ferry Vronskiy die Melilla met Motril verbindt heeft gisteren 27 sub-Saharaanse migranten gered. De overlevenden hebben de Spaanse Guardia Civil verteld dat tijdens de reis velen overleden en in zee werden gedumpt.

De Spaanse reddingsteam Salvamento Marítimo die zich bezig houdt met het redden van migranten in nood zegt dat ze eergisteren een noodoproep kregen van een NGO over een boot met 49 migranten aan boord dat in de problemen raakte.

Activiste Helena Maleno, die vaak oproepen krijgt van migranten die in de problemen raken in de Middellandse zee, zegt dat de overleden migranten het slachtoffer zijn van het nieuwe migratiebeleid en afspraken tussen Spanje en Marokko.

El Pais citeerde de activiste:”Vandaag zijn er 22 mensen doodgegaan. Ze waren in de boot waarvan we gisteren hebben gewaarschuwd. Ze verdronken omdat niemand zich inspande om hen te redden. We kunnen niet zwijgen: de nieuwe politieke richtlijnen voor de reddingsdiensten doden”.

De boot vertrok vanuit Al Hoceima, een Riffijnse provincie die sinds 1959 een militaire zone is en wiens inwoners zelf massaal de oversteek maken richting Europa als gevolg van de Marokkaanse militarisering en repressie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.