22 miljard voor de Saharanen 1 dag na het bekogelen van Mohamed 6!

De Marokkaanse premier Saad Eddine El Othmani heeft gisteren drie nieuwe projecten in de westelijke Sahara aangekondigd. De projecten gaan 22 miljard dirham (+/- 2 miljard euro) kosten.

De 3 projecten komen in de regio Dakhla, een van de twee regio’s in de Westelijke Sahara, dat een betwist gebied is. De projecten betreffen het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk, het beheer van visgebieden en ontzilting van zeewater om 5.000 hectare land te irrigeren.

De projecten van het regime zijn bedoeld om de Saharanen over te halen om afstand te nemen van de Polisario en trouw te zweren aan de Allawieten. In de toespraak van de Marokkaanse premier was dat duidelijk te merken. De premier had het over ”de zonen en dochters van de regio Dakhla en hun rol in de verdediging van het vaderland en zijn territoriale integriteit” en ” de diplomatie van de instanties en het volk die ertoe hebben geleid dat verschillende landen hun erkenning van de Polisario hebben teruggetrokken”.

Saad Eddine El Othmani herinnerde de Saharanen ook aan de privileges die ze genieten: ”De regio Dakhla kent de tweede hoogste menselijke ontwikkeling, op de eerste plek staat de regio Laayoune (regio in de Westelijke Sahara). Het jaarlijkse bbp bedraagt 40.000 dirham, het nationale gemiddelde komt op slechts 28.000 dirham per jaar”, aldus Hespress.

Het bezoek van de Marokkaanse premier en de aankondiging van deze investeringen komen enkele uren na de bloedige confrontaties tussen de Saharanen en Marokkaanse repressietroepen in de stad Laayoune. Bij de confrontaties is een 24-jarige Saharaanse vrouw omgekomen. De poster van Mohamed VI in een plein in Laayoune werd bekogeld door de betogers die leuzen scandeerden voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara.

Sinds de annexatie van het gebied in 1975 investeert het regime tientallen miljarden euro’s in het gebied om de loyaliteit van de Saharanen te kopen. De inwoners van dit betwiste gebied genieten van vele economische voordelen. Zo is de brandstof in dit gebied zo goedkoop, dankzij subsidies van het regime, dat smokkelaars het naar andere gebieden smokkelen. Het regime voert op haar beurt acties uit tegen deze Marokkanen en straft hen voor het vervoeren van brandstof binnen de landsgrenzen van Marokko.

 

Confrontaties tussen Saharanen en Marokkaanse repressietroepen in Laayoune 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.