2M schakelt reacties en (des)like functie uit voor video Mohamed 6

De Marokkaanse televisiezender 2M heeft de video van de toespraak van Mohamed VI geplaatst op hun kanaal op youtube. Opvallend is dat Youtubers deze video, anders tot andere video’s op dezelfde Youtube-kanaal (zie foto 1), niet kunnen liken of desliken noch eronder kunnen reageren (zie foto 2).

Op social media circuleren berichten en een screenshot(zie foto 3) waarop te zien is dat de toespraak van Mohamed VI 14 duizend deslikes kreeg tegenover 5.2 duizend likes. Dat zou volgens verschillende berichten de oorzaak zijn waarom 2M de functie heeft uitgeschakeld.

De televisiezender 2M is het eigendom van de Marokkaanse staat (60%) en de koning Mohamed VI (20%). 2M is een van de propaganda-instrumenten van het regime en Mohamed VI waarin hij afgebeeld wordt als een heilige natiesymbool waarvan het lot van het hele land afhankelijk is. Mohamed VI wordt ook afgebeeld als een zeer populaire koning die geliefd is door het hele volk, het aantal deslikes op de video maakt echter korte metten met het beeld dat 2M wil schetsen.

(foto 1)

 

(Foto 2)

(Foto 3)