3.000 minderjarige Marokkanen maakten de oversteek naar Spanje

De Spaanse krant El Pais meldde dat hun land in 2018 ruim 3 duizend jonge Marokkanen ontving die zich opgaven als minderjarigen, dat is 70% van het totale aantal onbegeleide minderjarige migranten die vorig jaar het land binnenkwamen. Deze kinderen maken onderdeel uit van het totale 64 duizend migranten die het Spaanse schiereiland op illegale manieren bereikten, waarvan de Marokkanen de grootste nationaliteit vormen.

De Spaanse krant baseerde zich op de cijfers van het Europees Grens- en kustwachtagentschap (Frontex). De krant citeerde het agentschap dat de toename van de migratie van Marokko te maken heeft met de herinvoering van de dienstplicht.
El Pais citeert uit een inter rapport van de Europese Commissie de volgende oorzaken die bijdragen aan de toename van de migratie van de Marokkanen: De hoge werkloosheid, sociale en territoriale ongelijkheden, de achteruitgang van de mensenrechten op verschillende gebieden zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren.

Met het laatste wordt indirect verwezen naar Jerada, Assamer, maar vooral Arif die sinds eind 2016 een vreedzame volksbeweging kent. Het Marokkaanse regime reageerde met buitensporig geweld, de arrestatie en marteling van honderden Riffijnen en de moord op Imad El Attabi en Abdelhafid Ahaddad. Na het neerslaan van de protesten en het zaaien van duizenden repressietroepen in hun gebied, kozen honderden Riffijnen het gebied, en daarmee het geweld en de gevangenis, te ontvluchten richting Spanje. De migratie van de Riffijnen zal voorlopig blijven, zolang Rabat een beleid van repressie hanteert in Arif.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.