3 Amazigh leeuwenwelpen geboren in Tsjechische dierentuin

De pasgeboren welpen met hun moeder (REUTERS)

Drie Amazigh leeuwenwelpen zijn geboren in een Tsjechische dierentuin, een essentiële bijdrage aan een kleine overgebleven populatie van de zeldzame ondersoort van de leeuw die in het wild is uitgestorven.

De drielingen, allemaal vrouwelijk, werden op 5 juli geboren in het Dvur Kralove-park. Ze hebben deze week hun eerste stappen gezet in hun buitenverblijf onder nauwlettend toezicht van hun moeder.

De Amazigh leeuw die ook wel de berberleeuw, Atlasleeuw of Barbarijse leeuw wordt genoemd, leefde in de Oudheid in heel Noord-Afrika. Tot in de 19e eeuw waren er nog verspreide populaties en loofde de Franse overheid in Algerije premies uit voor het afschieten van leeuwen. In 19e eeuwse jagersverslagen werd beweerd dat de Amazigh leeuw de grootste leeuw was, met een gewicht van wilde mannetjes variërend van 270 tot 300 kg.

Rond 1880 werden in Algerije meer dan 100 leeuwen gedood in een jaar tijd. Maar tegen het einde van de eeuw was de leeuw al zeldzaam geworden. De Amazigh leeuw overleefde de Franse bezetting van Noord-Afrika niet en stierf uit in de wildernis.

De Tsjechische dierentuin maakt deel uit van een pan-Europees programma voor bedreigde diersoorten dat de inspanningen voor hun voortbestaan in gevangenschap coördineert.

 

Amazigh leeuw in 1893 in Algerije