3 miljoen Belgische euro’s voor promoten ‘ondernemerschap jongeren’ in Marokko

In het kader van een vierjarig Marokkaans-Belgisch project is 3 miljoen euro beschikbaar gesteld om ”ondernemerschap onder de jongeren in Marokko te stimuleren”.

Het project heet ”Ondersteuning van de Ontwikkeling van Ondernemerscultuur onder Jongeren in Marokko” en is het resultaat van een overeenkomst die woensdag in Rabat werd ondertekend door de Marokkaanse minister van Arbeid en Beroepsintegratie, Mohamed Yatim, en de Belgische ambassadeur Marc Trenteseau.

De Belgische diplomaat legde uit dat het project, dat gebaseerd is op twee nationale strategieën, namelijk de ”Nationale Geïntegreerde Strategie voor de Jeugd” en het ”Nationaal Plan voor de Bevordering van de Werkgelegenheid” (2017-2021), gebaseerd is op een solide basis, ontwikkeld in samenwerking met de betrokken partijen.

”Het project omvat de Marokkaanse en Belgische agentschappen, in het bijzonder het ‘Nationaal Agentschap voor de Bevordering van Werkgelegenheid en Competentie” en het ‘Belgisch Ontwikkelingsagentschap’, dat jongerenbegeleiding zal bieden voor het opstellen van een werkplan om betere resultaten te behalen”, voegde de ambassadeur aan toe.

De regio’s die hiervan zullen profiteren zijn: Beni/Ait Mellal-Khenifra, Fes-Meknes, Draa-Tafilalt en Oriental.

De Wereldbank heeft onlangs een lening van 55 miljoen dollar goedgekeurd aan Rabat om ”werkgelegenheid voor de jongeren te stimuleren”.

Ondertussen blijven de jongeren migreren naar Europa, met name vanuit centraal Arif waar de Marokkaanse repressie en marginalisering heerst. De favoriete eindbestemming voor vele Riffijnen die de Marokkaanse repressie in hun gebied ontvluchten is België, met name Brussel en Antwerpen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.