30 Europarlementariërs vragen Rabat om vrijlating Riffijnse politieke gevangenen

Dertig Europarlementariërs hebben vandaag een brief gestuurd naar de Marokkaanse premier, Abdelaziz Akhannouch, waarin ze vragen om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de Riffijnse politieke gevangenen en journalisten.

In de brief uiten de Europarlementariërs ook hun zorgen over de mensenrechtensituatie in Marokko, met name in Arif. De Europese politici spreken over een breed scala aan mensenrechtenschendingen in Arif sinds de uitbraak van de protesten in 2016.

De Europarlementariërs maken zich ook zorgen over de vrijheid van meningsuiting die onder zware druk staat. ”We hebben vernomen dat vooral de vrijheid van meningsuiting onder zware druk staat. Journalisten en burgers die de autoriteiten openlijk bekritiseren in verband met de wijdverbreide corruptie en het gebrek aan fundamentele mensenrechten in het land, doen dat met het risico te worden vervolgd.”, aldus de MEP’s.

De brief twijfelt ook aan het Marokkaanse rechtssysteem dat gebruikt wordt tegen kritische journalisten. ‘Journalisten als Taoufik Bouachrine, Omar Radi en Imad Stitou werden veroordeeld na twijfelachtige processen, volgens rapporten van geloofwaardige waarnemers zoals Amnesty International’, schrijven de politici.

De Europarlementariërs vragen Akhannouch alle mensenrechtenverdragen van de Verenigde Naties waartoe Marokko is toegetreden in acht te nemen. Evenals de essentiële mensenrechtenbepalingen van de overeenkomsten tussen Marokko en de Europese Unie.

De brief vraagt de Marokkaanse premier ook om kennis te nemen van de herhaalde oproepen van verschillende NGO’s zoals de Freedom and Human Rights Organization (FHRO).

De Europarlementariërs vragen de premier om een ​​nieuwe richting in te slaan met betrekking tot het nakomen van de verplichtingen op het gebied van mensenrechten en democratische hervormingen.

De brief is een initiatief van ‘Friends of the Rif’ en werd ondertekend door dertig Europarlementariërs uit drie verschillende fracties en tien verschillende landen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.