30 maanden cel voor Hassan Benchaib voor berichten op Facebook

De Marokkaanse rechtbank van eerste aanleg in de stad Al Hoceima heeft de inwoner van Ait Bouayach, Hassan Benchaib, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden en een geldboete voor berichten op zijn account op Facebook.

Hassan Benchaib werd op 25 mei jl. opgepakt uit zijn ouderlijk huis in Ait Bouayach. Hij is de broer van de politieke gevangene Bachir Benchaib die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit voor zijn betrokkenheid bij de protesten in Ait Bouayach in 2012. Dezelfde protesten waarvoor Mohamed Jelloul ruim 5 jaar voor heeft vastgezeten.

De Riffijn werd vervolgd voor zware aantijgingen waaronder ”opruien tegen de territoriale integriteit van het Koninkrijk, het aanzetten tot rebellie, dreigen met het begaan van een misdrijf, aanzetten tot het plegen van misdaden, het beledigen van ordetroepen, oproepen tot deelname aan een ongeautoriseerde demonstratie, etc..”.

De rechtbank van tweede aanleg heeft vandaag de gevangenisstraf van een andere Riffijn, Rachid Chabni uit AIt Abdellah, verlaagd van 3 jaar  effectief naar 1 jaar celstraf effectief en 1 jaar voorwaardelijk. Rachid werd eind april opgepakt na zijn deelname aan een protest voor de vrijlating van de Riffijnse politieke gevangenen in Rabat. Ook hij werd vervolgd voor zijn publicaties op Facebook.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.