34% van de huishoudens in Marokko zonder inkomstenbron tijdens lockdown

De Hoge Commissie voor Planning (HCP) van Marokko heeft een studie gepubliceerd over de manier waarop huishoudens in het land leven tijdens de coronacrisis. Uit de studie blijkt dat 34% van de gezinnen in het land geen inkomstenbron heeft, 31 procent hiervan behoren tot de middenklasse en 54,2 procent behoort tot gekwalificeerde vakmensen.

Mensen die beweren een bron van inkomsten te hebben (38%), zeggen dat het geld net genoeg is om met de uitgaven te dekken. 39 procent hiervan bevindt zich in stedelijke gebieden en 35% bevindt zich op het platteland.

Sommige geïnterviewde families (22%) zeiden dat ze hun spaargeld gebruiken om de uitgaven te bekostigen. 14% zei geld te hebben geleend en 8% leeft van overheidssteun. Met betrekking tot de overheidssteun zegt HCP dat 60% van de gezinnen waarvan de leden hun baan hebben verloren, moeite heeft met het verkrijgen van overheidssteun. 59 procent van hen zegt al geregistreerd te zijn, maar heeft het geld nog niet verkregen.

De lockdown in Marokko is verlengd tot 10 juni. Het probleem met het verlies een inkomstenbron en de verlenging van de lockdown treft ook de banksector. Families die leningen hebben gesloten kunnen de banken niet meer betalen. In de middenklasse heeft 28,2% van de mensen geen inkomstenbron en zijn ze banken verschuldigd. In dit scenario hebben banken een uitstel van betaling verleend, maar deze aanpak zal een enorme impact hebben op het resultaat van de banksector, meldt Ecofinagency.

Op sociale media waarschuwen activisten dat de officiële cijfers veel milder zijn en dat het percentage families zonder een inkomen in de realiteit veel hoger is.

Lees ook:

Marokko arresteert arme betogers die hulp eisen!

Protesten voor voedsel stijgen in het koninkrijk van Mohamed VI

Ambtenaar slaat bejaarde man die om voedsel vroeg

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.