Uitgezette Spaanse journalist vraagt om hereniging met zijn familie

De Spaanse journalist Jose Luis Navaro heeft een brief gestuurd aan de Marokkaanse minister van Mensenrechten Mustapha Ramid, waarin hij de minister toestemming vraagt om Marokko te betreden en herenigd te worden met zijn gezin dat in Tetouan woont.

 

De Spanjaard die momenteel in Ceuta verblijft, is vorig jaar samen met een andere journalist het land uitgezet omdat zij over de Riffijnse volksbeweging hebben bericht. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou Jose deel uit hebben gemaakt van een complot tegen Marokko. De journalist ontkent alle aantijgingen en geeft aan dat het besluit om hem het land uit te zetten op geen enkele redelijke rechtvaardiging berust, aldus Dalil Rif.

 

In de brief geeft Jose aan dat hij zijn 8-jarige en 10-jarige kinderen 1 keer in de week en soms 1 keer in de maand ziet. De journalist vraagt Mustapha Ramid om in te grijpen in deze onmenselijke zaak en sluit zijn oproep aan de minister af met; ”Ik weet dierbare minister dat jij je best zal doen om deze inhumane zaak, die een drama is geworden voor mijn kinderen, op te lossen. En geloof mij mijn kinderen en ik zullen dat enorm waarderen.”

 

Jose Luis Navaro en zijn collega Fernando S. Moreno zijn niet de enige journalisten die zijn uitgezet, sinds de Riffijnse volksbeweging zijn meerdere buitenlandse journalisten uit Arif geweerd. Op 28 september vorig jaar werd Saeed Kemali Deghan van de Briste krant The Guardian het land uitgezet. Volgens de Marokkaanse autoriteiten zou hij tijdens zijn rapportage over de Riffijnse volksbeweging in de stad Alhoceima niet beschikken over een perskaart. Ook Vanessa Descoureaux van de Franse krant Franceinter, de twee Duitse journalisten Christel Haas en Vanderschau van de televisieomroep ZDF, Rachida El Azzouzi van de Franse media Mediapart en de Algerijnse Djamel Alilat van de krant Al Watan zijn het land uitgezet omdat zij verslag probeerden te doen van de situatie in Arif.

De laatste journalist die Arif moest verlaten was de Nederlander Koen Greven op 19 juli 2018, samen met de Spaanse fotograaf Jose Colon.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.