4 agenten gestraft in zaak de homoseksueel Marrakech

Het hoofd van de nationale veiligheid, Abdellatif Al-Hammouchi, heeft zich uitgesproken in het dossier van de homoseksuele man uit Marrakech, wiens foto’s verspreid werden op oudejaarsnacht.

De agenten zijn bestraft omdat zij de man niet genoeg bescherming boden, en omdat zij foto’s van hem uitlekten. Het gaat om agenten met verschillende rangen waaronder een regionale politiechef. Abdellatif Al-Hammouchi heeft disciplinaire sancties opgelegd gaande van een waarschuwing en berisping tot tijdelijke opschorting van werk, aldus de regeringsgezinde Hespress.

De man die verkleed was als vrouw werd staande gehouden in Marrakech voor een verkeersongeval. De menigte verzamelde om hem heen terwijl video’s en foto’s werden genomen. De agenten zouden ook foto’s van hem in het politiebureau hebben gemaakt en uitgelekt, evenals persoonlijke gegevens waaronder een document waarop staat dat hij werkzaam zou zijn bij de Marokkaanse Koninklijke Landmacht.
Bovengenoemde heeft bekend gemaakt de politie, met behulp van een Marokkaanse vereniging, strafrechtelijk te vervolgen en dat hij van plan is om asiel aan te vragen in Zweden.

Opvallend is dat het Marokkaanse regime binnen een paar dagen vier agenten disciplineert voor het uitlekken van de foto’s van de man uit Marrakech.  Datzelfde regime heeft de agenten, die Nasser Zefzafi hebben gemarteld en halfnaakt hebben gefilmd, en die video hebben uitgelekt ongemoeid gelaten.

Opvallend ook is dat de man niet strafrechtelijk wordt vervolgd voor homofilie in het koninkrijk van Mohamed 6 die tevens de titel ‘leider der gelovigen’ draagt. De straffen daarop zijn vastgesteld in Artikel 489 van het Strafrecht en variëren van celstraffen tussen zes maanden en drie jaar en een geldboete tussen 200 en 1.000 dirham (18 en 90 euro).