50 jaar celstraf voor vreedzaam demonstreren

De rechtbank van eerste aanleg in Al Hoceima heeft gisteren 14 Riffijnen veroordeeld tot 50 jaar celstraf in totaal. De Riffijnen werd vervolgd voor ‘het leggen van versperringen op de weg, het gooien van stenen naar de repressietroepen en het beledigen van een instituut’. Maar de Riffijnen werden vooral vervolgd voor hun berichten op Facebook. Zo vroeg de Marokkaanse rechter aan Aachiq Azaouagh waarom hij ‘leve Arif’ op zijn Facebook-account postte.

De aantijgingen zijn echter gefabriceerd, een van de valse getuigen heeft gisteren aan de rechter verklaard dat hij valselijk heeft getuigd onder druk van de politie. De valse getuige, Mohamed El Oualqadi uit Rachidia, zei tegen de rechter dat de Marokkaanse politie in Imzouren hem onder druk hebben gezet om zich voor te doen als getuige en te verklaren dat de drie Benaissa-broers stenen gooiden naar de repressietroepen.

Mohamed El Oualqadi is hiervoor berecht door de rechter tot 6 maanden celstraf voorwaardelijk, volgens activisten die aanwezig waren bij de zitting werd zijn verklaring echter niet nietig verklaard. Waardoor de drie broers in totaal 9 jaar celstraf kregen.

De Riffijnse activisten worden vervolgd voor een vreedzame demonstratie in het dorp Boukidaan. De demonstratie brak uit na de bekendmaking van de vonnissen tegen de prominente activisten in Oukkacha. De 53 prominente activisten werden in de nacht van 26 juni 2018 veroordeeld tot in totaal 308 jaar celstraf.

Sinds het begin van de Riffijnse volksbeweging heeft het regime meer dan 1.300 jaar celstraffen uitgedeeld aan Riffijnen voor hun betrokkenheid bij de vreedzame protesten. Terwijl de rechter gisteren de Riffijnen bestrafte voor deelname aan demonstratie, oordeelde de Nederlandse Hoge Raad dat de Nederlandse Riffijn Said C niet mag worden uitgeleverd. De Hoge Raad deelt de zorgen van de Bredase rechter dat de Riffijn geen eerlijk proces zal krijgen in Marokko.

Lijst van de Riffijnen en de celstraffen:
– Hicham Aqrouch (Hicham Amazigh): 6 jaar celstraf.
– Aachiq Azaouagh: 4 jaar celstraf.
– Hicham Daouiri: 4 jaar celstraf.
– Anas Belhaj: 4 jaar celstraf.
– Abdelbasset El Houdaifi: 4 jaar celstraf.
– Issam El Haddouchi: 4 jaar celstraf.
– Karim Azlaoui: 3 jaar celstraf.
– Amin Himmich: 3 jaar celstraf.
– Mohamed Robio: 3 jaar celstraf.
– Mohamed El Bouchaaibi: 3 jaar celstraf.
– Jamal Benaissa: 3 jaar celstraf.
– Hakim Benaissa: 3 jaar celstraf.
– Ibrahim Benaissa: 3 jaar celstraf.
– Mustafa Loukili: 3 jaar celstraf.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.