6 maanden voorwaardelijke straf voor Facebookbericht over Riffijnse gevangenen

Yassir Abbadi, de zoon van het hoofd van Al Adl wa Al Ihsane, is begin deze week veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke straf en een geldboete van 500 dirham.

Yassir werd vervolgd voor een Facebookbericht waarin hij kritiek uitte op de ontvoering van de activisten van de Riffijnse volksbeweging en de smaadcampagne tegen hen.

Abbadi werd gestraft voor het volgende bericht op zijn Facebookaccount: ‘Al publiceert Chouf TV een miljoen video’s waarin ze de Makhzen proberen te presenteren als helden. Blijft de bittere waarheid dat we leven onder een dictatoriaal en terroristisch regime. Dat vreedzame betogers ontvoert en martelt in gevangenissen omdat ze om een ziekenhuis vroegen’.

In 2016 braken protesten uit in Arif na de moord op visverkoper Mohsine Fikri. De protesten breidden uit en betogers eisten onder meer de afschaffing van het militair decreet en betere gezondheidszorg. Marokko reageerde met repressie die minstens twee burgers(1,2) het leven heeft gekost. Duizenden anderen, waaronder kinderen, werden gemarteld en/of gearresteerd. Vijf jaar later zitten nog steeds Riffijnse activisten vast, waaronder Nasser Zefzafi die in een video audio zegt dat hij gemarteld en verkracht werd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.