8 nieuwe instellingen voor hoger onderwijs in Marokko, 0 daarvan in Arif!

Toen de straten van Arif nog vol waren met betogers van de Riffijnse volksbeweging beloofde het Marokkaanse regime een universiteit te bouwen in de provincie Al Hoceima.

Vandaag meldt Dalil Rif echter dat het een valse belofte van Rabat was. De nieuwssite baseert zich op de vergadering die gisteren plaatsvond tussen Said Amzazi, minister van Onderwijs, en Khalid El Samadi, staatssecretaris belast met hoger onderwijs, waarin de oprichting van acht instellingen voor hoger onderwijs werden goedgekeurd.

Deze instellingen, waarvan 4 hogescholen, 2 ‘École nationale’ (universitaire instelling met 1 specialisatie), 1 faculteit en 1 universiteit, worden in de volgende steden gebouwd: Oujda, Beni Mellal (2 hoge scholen), Settat, Kenitra, El Jadida, Berrechid en Fakih Ben Saleh. Alle deze steden liggen in de verarabiseerde streken, met een opmerkelijke concentratie in het gebied rond Casablanca en Rabat.

De bouw van een universiteit in Arif was een van de belangrijkste eisen van de Riffijnse activisten. In het eisenpakket van de Riffijnse volksbeweging staat er het volgende over:

1. Onderwijs
Het onderwijs in Arif is slachtoffer geweest van een geïnstitutionaliseerde discriminatie, en dit is nog niet ongedaan gemaakt. Er zijn te weinig primaire en secundaire scholen waar de traditionele vakken worden gegeven. En nadat de leerlingen het baccalaureaat hebben afgerond verspreiden ze zich in alle windstreken om hoger onderwijs te kunnen volgen, en niet iedereen kan dit financieel aan. Het is van belang erop te wijzen dat vooral de Riffijnse meisjes en vrouwen het slachtoffer zijn van deze marginaliseringspolitiek van de Makhzen. Veel Riffijnse meisjes kunnen geen hogere studies volgen omdat ze hiervoor moeten verhuizen naar een andere stad, en veel families in Arif laten dat niet toe. Daarom eisen we het volgende :
1. De bouw van een polyvalente universiteit met bijhorende infrastructuur (dringende eis).
2. De oprichting van hogescholen met diverse specialisaties.
3. De uitbreiding van het scholennetwerk voor alle graden en dit in heel Arif.
4. De opening van nieuwe instituten voor alle graden waarin zowel technische als wetenschappelijke specialisaties kunnen gevolgd worden, die erkend worden door het Ministerie van Onderwijs. Ook moeten er nieuwe voorbereidende klassen en kleuterscholen komen.

 

Lees ook: Al Hoceima krijgt een nieuwe gevangenis

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.