Aboutaleb neemt als burgemeester deel aan controversieel filmfestival in Marokko

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb nam vandaag deel aan het controversiële filmfestival van zijn vriend Abdeslam Bouteyeb in Marokko.

Dit festival viert dit jaar het 10 jarige bestaan. In zijn editie van 2018 viel Abdeslam Bouteyeb Nederland aan. Hij weigerde 40 duizend euro van de Nederlandse ambassade terug te betalen. Daarbij was Aboutaleb achter de schermen actief, al wist hij zijn rol kleiner te maken na aanhoudende kritiek. Dat leidde zelfs tot vragen in de Rotterdamse raad. De woordvoerder van Aboutaleb zei toen dat de burgemeester alleen de openingsavond had bezocht en zich buiten hield van de diplomatieke rel tussen Marokko en Nederland.

De vriend van Aboutaleb en de organisator van het filmfestival beweerde echter iets anders. Afgelopen september werd de patriottische Marokkaan Ahmed Aboutaleb geëerd door kopstukken van het Marokkaanse regime in Nador.

Bij die ceremonie zei zijn vriend Bouteyeb: ”Toen de Marokkaans-Nederlandse crisis uitbrak, na de poging van de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken om zich via – de Hirak- in onze binnenlandse aangelegenheden te mengen, was Aboutaleb bij ons. Dit gebeurde allemaal gedurende de zevende editie van het filmfestival in Nador, toen Nederland eregast was. Toen we die editie stopten (wat niet waar is), voelde hij diep verdriet, maar hij had ons niet verlaten. Integendeel, hij bleef bij ons als een staatsman die zijn geboorteland en zijn karakteristieken goed kent”.

Abdeslem Bouteyeb zei ook dat Ahmed Aboutaleb de erevoorzitter is van de prijs die zijn filmfestival jaarlijks uitreikt. ”Hij is degene die ons helpt met ideeën en contacten. Ook is hij de man die onpartijdigheid en juridische diepgang van de prijs garandeert”, aldus Bouteyeb.

Dit jaar hebben Aboutaleb en Bouteyeb de prijs gegeven aan drie belangenbehartigers van het Marokkaanse regime. In een video van de spreekbuis van Rabat Hespress is Aboutaleb te zien terwijl hij Najat Vallaud-Belkacem en de rest van het publiek toespreekt. Niet op persoonlijke titel zoals hij in 2018 beweerde, dit keer in zijn hoedanigheid als burgemeester. Zijn ambtsketen was daar getuige van.

Lees ook:

Hoe diep is de relatie tussen PvdA-er Aboutaleb en de Marokkaanse ambassadeur?

Aboutaleb: extreemrechts is bang voor mij en media negatief over Marokkanen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.