Activist gearresteerd in Midar voor het delen van een video

De activist van de Riffijnse volksbeweging, Ali Toujaeiti, is in detentie geplaatst in de stad Midar in de Riffijnse provincie Driouch.

De Riffijn kreeg gisteren een dagvaarding thuis van de Marokkaanse gendarme. Ali Toujaeiti meldde zich vanochtend bij het bureau van de gendarme in Midar waar hij urenlang werd ondervraagd. De activist werd daarna in hechtenis geplaatst in afwachting voorgeleid te worden aan de officier van de koning (officier van justitie).

Volgens verschillende activisten en vrienden van Ali is hij gearresteerd voor het delen van een video op zijn tijdlijn. In die video sprak een Riffijnse activist uit Europa over de corrupte Marokkaanse ambtenaren in Midar.

Bronnen melden dat Ali Toujaeiti vervolgd wordt voor ‘opruiing’. Dezelfde aantijging waarvoor de activiste Siham El Makrini uit Nador wordt vervolgd (lees er meer over).

De Riffijnse activisten waarschuwen dat Marokko de coronacrisis en de lockdown wil gebruiken om vooral de activisten in Nador op te pakken. Voor de coronacrisis arresteerde Marokko voornamelijk activisten in de provincie Al Hoceima en waren de activisten in Nador relatief veilig. De laatsten werden wel bedreigd door de Marokkaanse agenten dat ‘hun tijd nog wel zou komen’.

Marokko noemt de Riffijnse volksbeweging ‘de gebeurtenissen in Al Hoceima’. Het regime was daarom voorzichtig met het arresteren van activisten in andere Riffijnse provincies voor zaken die te maken hebben met de Riffijnse volksbeweging.