Activiste krijgt twee jaar gevangenisstraf voor kritiek op de Makhzen

Saida El Alami bij een protest voor de vrijlating van kritische journalisten

De Marokkaanse activiste Saida El Alami is vandaag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een geldboete van 5.000 dirham.

El Alami werd vervolgd vanwege haar berichten op sociale media waarin zij het beleid van Mohamed 6 en zijn regime bekritiseerde. De activiste nam ook deel aan verschillende protesten voor de vrijlating van kritische journalisten als Omar Radi en Suleiman Raissouni.

De activiste werd vervolgd voor de aantijgingen ‘belediging van een bij wet gereguleerde instantie, belediging van ambtenaren in dienst met uitspraken die het respect voor hun gezag schenden, minachting van rechterlijke uitspraken en verspreiden van valse beschuldigingen en feiten met als doel personen te belasteren‘.

Saida El Alami werd op 23 maart gearresteerd. Amnesty Internationaal riep deze maand Marokko op El Alami onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar te laten vallen.

De uitspraak tegen El Alami komt enkele dagen nadat de Riffijnse politieke gevangene Rabie Ablak vier jaar gevangenisstraf kreeg voor kritiek op Mohamed 6.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.