Activisten vragen aandacht voor de Riffijnse kinderen in de gevangenis

Riffijnse activisten in Nederland zijn een actie gestart op social media om aandacht te vragen voor de Riffijnse kinderen, die vast zitten voor hun vermoedelijk deelname aan de Riffijnse volksbeweging.

De activisten hebben een brief geschreven aan de Nederlandse tak van UNICEF. Een organisatie binnen de Verenigde Naties die zich inzet voor het welzijn van kinderen wereldwijd.

De activisten roepen iedereen op om de onderstaande brief te verzenden naar info@unicef.nl;

Onderwerp: Kinderen in detentie Marokko

Geachte heer/mevrouw,

Van oktober 2016 tot juli 2017 hebben er in de Rif (noord-Marokko) vreedzame demonstraties plaats gevonden voor betere leefomstandigheden. De Riffijnen -jong en oud- eisten en eisen nog steeds basisbenodigdheden zoals ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, werkgelegenheid, opheffing van de militarisering van het gebied, infrastructuur etc. Er is een 21-punten tellend manifest opgesteld en aan verschillende overheidsinstellingen aangeboden.

Bijzonder indrukwekkend was hoe ook de allerjongsten, soms nog geen 7 jaar oud mee liepen en uit volle borst slogans scandeerden. Als ze werd gevraagd wat ze wilden, antwoordden ze “een school, een docent die er altijd is en niet kilometers hoeven lopen naar school”, ze wisten dus wel degelijk wat er ontbrak.

Het Marokkaanse regime maakte in een korte periode (25 mei ‘17 – 20 juli ’17) met bruut geweld een eind aan de vreedzame demonstraties. Moord, geweld en massa-arrestaties was het antwoord van het regime op de legitieme eisen van het Riffijnse volk.

Zo worden en werden kinderen die mee hebben gelopen met demonstraties, een filmpje plaatsen of hebben geplaatst op Facebook of zich op welke manier dan ook uitspreken of uit hebben gesproken opgepakt en vastgezet.

Het onterecht oppakken en vast zetten van kinderen met als doel het afschrikken en mentaal breken van een volk is op zijn zachtst gezegd schandalig te noemen en slechts voorbehouden aan enkele verdorven dictatoriale regimes, zoals dat van Marokko.

Enkelen zijn in de tussentijd alweer getraumatiseerd naar huis gestuurd, waar anderen (ruim 50) nog steeds vast zitten. Unicef begrijpt en erkent als geen ander het belang en de waarde van een kind en dat deze zijn rechten gewaarborgd moeten zijn ten allen tijde.

Namens onder andere Saifdin Boukrich (10), Hafid Alhabib (10), Bilal Elhamzoui (12), Amin Bellahcen (14), Abderrahman El Azri (14), Ilyas Elqadaoui (15), Oualid Sekaki (15), Mohammed el Morabit (15), Oussama Ben Aissa (15) en alle andere Riffijnse kinderen vraag ik u om een stem te zijn voor hun, want zij willen gehoord worden.

Met vriendelijke groet,

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.